Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές επενδύσεις 3,9 δισ. € στο εξωτερικό

Ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 3,9 δισ. ευρώ αναζήτησαν την... τύχη τους στο εξωτερικό στη διάρκεια του 2007 (από 3,3 δισ. ευρώ το 2006), την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν κάθετη πτώση. 

  • της Έλενας Λάσκαρη
Ελληνικές επενδύσεις 3,9 δισ. € στο εξωτερικό
Ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 3,9 δισ. ευρώ αναζήτησαν την... τύχη τους στο εξωτερικό στη διάρκεια του 2007 (από 3,3 δισ. ευρώ το 2006), την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν κάθετη πτώση στο 1,4 δισ. ευρώ (από περίπου 4,3 δισ. ευρώ το 2006).

Συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων δείχνουν περυσινή καθαρή εκροή 3,9 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική να παίζει καταλυτικό ρόλο στις ισορροπίες επενδύσεων, αφού συνέβαλε σε συνολική εκροή 1,7 δισ. ευρώ.

Τα Βαλκάνια και χώρες της Ε.Ε. παραμένουν πρωταγωνιστές των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, αλλά έδαφος κερδίζει πλέον και η Τουρκία, ενώ στον επενδυτικό χάρτη εισέρχονται δυναμικά και χώρες του ΟΟΣΑ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Οι πιο σημαντικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό αφορούσαν σε εκροές:

1)  278 εκατ. ευρώ από την EFG Eurobank- Εργασίας για την κεφαλαιακή ενίσχυση των υποκαταστημάτων της στην Πολωνία.

2)  142 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής της ίδιας τράπεζας (από 30% σε 70%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Tekfenbank A.S.

3)  90 εκατ. ευρώ από την Alapis ΑΒΕΕ για την αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Microprism Services Ltd. (Κύπρος).

4)  87 εκατ. ευρώ από την εφοπλιστική εταιρία Dryships Inc. για τη μερική εξαγορά της Ocean Ring (Νορβηγία).

5)  85 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα στη Σερβία τόσο για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Vojvodjanska Bank όσο και για την κεφαλαιακή ενίσχυση του υποκαταστήματος της NBG Beorgrad.

6)  50 εκατ. ευρώ από ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ladisk Ltd. (Ελβετία).

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα από μη κατοίκους, οι χώρες της Ε.Ε. -ιδίως της ευρωζώνης- και σε πολύ μικρότερο βαθμό οι χώρες του ΟΟΣΑ αποτέλεσαν σχεδόν αποκλειστικά τις περιοχές προέλευσης των επενδύσεων αυτών.
Οι δύο σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους αφορούσαν στην εισροή 322 εκατ. ευρώ για την απόκτηση από τη Lafarge S.A. της συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής Α.Ε., καθώς και 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Infote από τις εταιρίες Rhone Capital Plc. και Zarkona Trading Ltd.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v