Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας

Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο Πρόεδρο Πούτιν και τον νέο Πρόεδρο Μεντβιέντεφ.

Νέα ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας
Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο Πρόεδρο Πούτιν και τον νέο Πρόεδρο Μεντβιέντεφ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μαΐου, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον κ. Βλαντίμιρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας.

Οι συνομιλίες με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κρεμλίνου, από τις τελευταίες συναντήσεις του κ. Πούτιν με ξένους ηγέτες υπό την προεδρική του ιδιότητα.

---Συμφωνία για τον South Stream

Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφεται σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα και η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες Βουλγαρία, Ιταλία και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την Gasprom. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:

Πρώτον, στην ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας.

Δεύτερον, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Τρίτον, στη μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και στη σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο.

Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016, ενώ εκκρεμεί ανανέωσή της μέχρι το 2040. Παράλληλα, έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει αύριο συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η έκτη συνάντηση που πραγματοποιούν οι δύο ηγέτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κ. Καραμανλής θα έχει επίσης συνάντηση με τον διάδοχο του κ. Πούτιν στην προεδρία, τον κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ στην οποία θα συμμετάσχουν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος οι οποίοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη 30 Απριλίου.

Και τα κρατικά πρακτορεία ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ΡΙΑ-Νόβοστι ανέφεραν ότι με το πέρας των σημερινών συνομιλιών του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Προέδρου κ. Β. Πούτιν στο Κρεμλίνο σχεδιάζεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου Νότιο Ρεύμα (South Stream).

Τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούνται εκπρόσωπο της προεδρικής διοίκησης και πηγές του Κρεμλίνου, χωρίς να τις κατονομάζουν, σύμφωνα με τις οποίες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών θα βρεθεί "η υλοποίηση πολύ σημαντικών κοινών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου Νότιο Ρεύμα".

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Πούτιν - Καραμανλή, κατά τους συνομιλητές των πρακτορείων, "σχεδιάζεται η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του αγωγού".

Όπως σημειώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο πρακτορείο ότι "η πρακτική υλοποίηση αυτών των μεγάλων σχεδίων βασίζεται στον ισορροπημένο υπολογισμό των αλληλοεξαρτώμενων συμφερόντων των κρατών - παραγωγών, των κρατών - μεταφορέων και των τελικών καταναλωτών και στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το σχέδιο του South Stream προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία έως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής Εni και της ρωσικής Gazprom και το συνολικό κόστος θα κινηθεί στα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της νότιας Ευρώπης το 2013.

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο τόσο με τον απερχόμενο Πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό κ. Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον εκλεγμένο Πρόεδρο κ. Ντμίτρι Μεντβιέντεφ θα συζητηθεί όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, καθώς και σειρά διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων "η κατάσταση στα Βαλκάνια, η διευθέτηση του Κυπριακού και η πανευρωπαϊκή προβληματική".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι αυριανές ελληνορωσικές διαβουλεύσεις "καλούνται να επιβεβαιώσουν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και να της δώσουν περαιτέρω ώθηση σε όλους τους τομείς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v