Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισοδηματικές ενισχύσεις κατά ακρίβειας

Συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, τα οποία θα εμπεριέχουν εισοδηματικές ενισχύσεις στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Εισοδηματικές ενισχύσεις κατά ακρίβειας
Συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, τα οποία όμως δεν θα βασίζονται στη φορολογία αλλά θα εμπεριέχουν εισοδηματικές ενισχύσεις στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΓΣΕΕ έχει θέσει αίτημα καταβολής επιδόματος ακρίβειας και προγραμματίζει μάλιστα στα μέσα Ιουνίου συλλαλητήριο με αυτό το αίτημα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Γ. Αλογοσκούφη τα μέτρα που προκρίνονται αφορούν:

1. Εισοδηματικές ενισχύσεις των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. «Η προσέγγιση αυτή δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων – μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές» , είπε ο υπουργός.

2. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε στους τομείς που δεν λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις από μειώσεις τιμών. Μέτρα αυτού του χαρακτήρα βέβαια ενώ θα συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση και την καλύτερη λειτουργία των αγορών σε όρους ανταγωνισμού , αναμένεται να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

3. Συντονισμένη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι πληθωριστικές πιέσεις και κυρίως να μην παγιωθούν οι υψηλές τιμές και ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας «το διεθνές πληθωριστικό σοκ, που οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και όλες τις οικονομίες του κόσμου».
 
Διευκρίνισε δε ότι η επίπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, καθώς υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός έχει ανέβει πιο πολύ από ό,τι σε άλλες, διότι έχουν διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. «Αλλά, σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η επίπτωση είναι μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική μας» κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v