Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος-"ρεκόρ" για τα επιτόκια καταθέσεων

Τα τελευταία 24ωρα έσπασε και το φράγμα του 6,10% που προσφέρουν ως προθεσμιακό επιτόκιο καταθέσεων οι τράπεζες λόγω της έλλειψης ρευστότητας και τώρα πια η αγορά "περιμένει" το 7%.   

  • του Γιώργου Μαντέλα
Νέα άνοδος-ρεκόρ για τα επιτόκια καταθέσεων
Το 7% είναι ο επόμενος "στόχος" που αργά ή γρήγορα θα καταρρίψουν οι τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων που προσφέρουν για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ήδη, επισήμως, τα τελευταία 24ωρα έσπασε και το φράγμα του 6,10%, το οποίο με τη σειρά του είχε σπάσει εκείνο του 6%, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τουλάχιστον πιστωτικό ίδρυμα πρόσφερε σε μεγάλο οργανισμό της Βορείου Ελλάδος απόδοση 6,70% για να του αποσπάσει τα προς επένδυση αποθεματικά του.

Η έντονη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι αυτή που ωθεί τις τράπεζες σε αυτά τα... ύψη, τα οποία έως και πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν εξωπραγματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποδόσεις γύρω από το 6% προσφέρονται αυτή τη στιγμή σε όλους σχεδόν τους προθεσμιακούς καταθέτες που διαθέτουν ένα σχετικά καλό ποσό προς επένδυση.

Ύστερα από όλα αυτά, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι οι καταθέσεις των ιδιωτών, παρουσιάζοντας νέα επιτάχυνση, έφτασαν, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο στα 166,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων άγγιξαν τα 38,8 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, δε, ότι τον Ιούνιο η αύξηση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από αυτή την εξέλιξη. Ήδη, η αντιστοιχία με τις παραδοσιακές κατεθέσεις ταμιευτηρίου έχει διαμορφωθεί στο 6/4 και αν αυτή η κατάσταση στις διεθνείς αγορές συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα η ανατροπή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος, και συγκεκριμένα αυτή που αφορά στον δανεισμό. Το γεγονός ότι για κάθε τρία ευρώ του τζίρου που γίνεται με πιστωτικές κάρτες το ένα ευρώ αφορά σε... άντληση ρευστότητας, με επιτόκιο που ξεπερνά το 20%, είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v