Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαφόν στα καύσιμα σε 12 νομούς

Ανακοινώθηκε η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων που πωλούνται σε 12 τουριστικούς νομούς της χώρας.

Πλαφόν στα καύσιμα σε 12 νομούς
Ανακοινώθηκε η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων που πωλούνται σε 12 τουριστικούς νομούς της χώρας.

Η απόφαση επικυρώνει εισήγηση της ΡΑΕ, που προτείνει να ισχύσει ανώτατη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην περιοχή Λασιθίου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στη Χίο, και κατά περίπτωση στα άλλα τρία καύσιμα, ήτοι, στη σούπερ αμόλυβδη, στη σούπερ και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η εισήγηση της ΡΑΕ ήταν να ισχύσει το μέτρο έως τα τέλη Αυγούστου και να προβλέπει ενδιάμεση αναθεώρηση των τιμών ανάλογα με τη διακύμανση της μέσης τιμής στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ εισηγείται ως ανώτατη τιμή να είναι η μέση τιμή της Αττικής συν 5,5 λεπτά που αναλογεί, κατά την ίδια, στο κόστος μεταφοράς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες τιμοληψίες που διενήργησε το ΥΠΑΝ στην Αττική, ως ανώτατες τιμές θα πρέπει να καθοριστούν το 1,247 ευρώ για την αμόλυβδη, το 1,443 για τη σούπερ αμόλυβδη, το 1,327 για τη σούπερ και το 1,373 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης.

Πηγές του ΥΠΑΝ εκτιμούν ότι η κοινή υπουργική απόφαση, που τελικά υπογράφηκε -και από το υπουργείο Οικονομίας-, έχει ως στόχο να ελεγχθεί η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης καυσίμων.

Το ΥΠΑΝ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις που θα υπάρξουν, από όσους πρατηριούχους αποπειραθούν να το πράξουν τώρα, αν και πωλούσαν χαμηλότερα από το πλαφόν, δεν θα γίνουν αποδεκτές, καθώς θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή, η απόφαση να ισχύσει από τα μέσα Αυγούστου και όχι από τις αρχές του θέρους, οπότε ξεκινούν οι καλοκαιρινές άδειες και η έξοδος του κόσμου, πηγές του ΥΠΑΝ υποστηρίζουν ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου ήταν ανοδική, οπότε η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε ζημιογόνα αποτελέσματα για τους πρατηριούχους, οι οποίοι θα αγόραζαν ακριβά και θα πωλούσαν φθηνά.

Τώρα που αποκλιμακώνονται οι τιμές του πετρελαίου, θεωρείται, πάντα κατά το ΥΠΑΝ, ότι υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, καθώς δεν είναι ο στόχος του να τιμωρήσει μια κατηγορία επαγγελματιών.

Το ΥΠΑΝ, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων για τη συγκεκριμένη απόφαση, επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις που έχει εκφράσει και ο υπουργός κ. Χρ. Φώλιας, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς.

Υπό αυτήν την έννοια, υποστηρίζεται από πηγές του υπουργείου ότι η επιβολή πλαφόν είναι το έσχατο μέτρο που προκρίθηκε, γιατί διαπιστώθηκε αδυναμία λειτουργίας της αγοράς. Ως διορθωτική κίνηση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα έχει περιορισμένο χρόνο ισχύος.

* Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v