Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σφίγγει η κάνουλα των χορηγήσεων

Τις πρώτες συνέπειες όξυνσης της διεθνούς κρίσης καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος των υφιστάμενων δανείων για το κεφάλαιο κίνησης θέτοντας ως ελάχιστη περίοδο εκτοκισμού το τρίμηνο.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τράπεζες: Σφίγγει η κάνουλα των χορηγήσεων
Τις πρώτες συνέπειες από την όξυνση της πιστωτικής κρίσης καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες αποφασίζουν πλέον να αυξήσουν το κόστος και των υφιστάμενων δανείων για κεφάλαιο κίνησης θέτοντας, μάλιστα, ως ελάχιστη περίοδο εκτοκισμού τους τρεις μήνες.

Την πρώτη κίνηση του νέου γύρου αύξησης στις υφιστάμενες γραμμές δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης την έκανε η Πειραιώς, η οποία εδώ και δύο ημέρες ενημερώνει τους πελάτες της για αύξηση των επιτοκίων κεφαλαίου κίνησης κατά 0,25%, με κατάργηση μάλιστα της δυνατότητας δανεισμού εβδομάδας ή έστω μήνα μια και ως ελάχιστη περίοδος εκτοκισμού ορίζεται το τρίμηνο.

Η μεταστροφή, δε, είναι εντυπωσιακή, καθώς η Πειραιώς σε αντίθεση με τις EFG και Alpha Bank δάνειζε μέχρι πρόσφατα και μέρα - μέρα.

Την κίνηση της Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν εντός των προσεχών ημερών και άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος ως συνέπεια της πιστωτικής κρίσης. Σημειώνεται ότι μετά το Πάσχα οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν η μία μετά την άλλη το spread στον δανεισμό εβδομάδας από τα επίπεδα του 0,70% - 0,80% στο 1%, ενώ μετά τον Αύγουστο πρώτη η Alpha έθεσε ως ελάχιστη περίοδο εκτοκισμού για κεφάλαιο κίνησης τον μήνα.

Το κόστος στις επιχειρήσεις είναι υπολογίσιμο καθώς ανέρχεται στο 0,30% στο τρίμηνο και δύσκολα μπορεί να μετακυλιστεί στους πελάτες τους. Η αύξηση των επιτοκίων υφιστάμενων ανοιχτών λογαριασμών προκαλεί την αντίδραση μέρους των επιχειρήσεων καθώς θεωρούν ότι αντιβαίνει στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων που διαθέτουν με τις τράπεζες.
 
Από την πλευρά τους οι τράπεζες θεωρούν ότι σε έναν κινούμενο ανοιχτό λογαριασμό η κάθε ανάληψη ή εξόφληση συνιστά νέο χρήμα και επομένως πρέπει να τιμολογείται με τα υφιστάμενα κόστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v