Δύο συστάσεις-"φωτιά" από Γ. Προβόπουλο

Διαβεβαιώσεις ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κρίσης έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, μετά την συνάντηση με τραπεζίτες. Ζήτησε καλύτερη τιμολόγηση κινδύνου-περιορισμό εκταμιεύσεων. Τι είπε για MIG.  

  • της Έλενας Λάσκαρη
Δύο συστάσεις-φωτιά από Γ. Προβόπουλο
Καλύτερη τιμολόγηση κινδύνου στα δάνεια και περιορισμό των εκταμιεύσεων και ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις ως προς τα επενδυτικά πλάνα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, από τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ συναντήθηκε με τους κ. Τ. Αράπογλου της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Κωστόπουλο της Alpha Bank, Φ. Καραβία της Eurobank, M. Σάλλα της Τρ. Πειραιώς, Δ. Μηλιάκο της Αγροτικής Τράπεζας και Α. Κροντηρά της Eμπορικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για καμία τράπεζα η οποία να αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα εξαιτίας της κρίσης, ούτε καν για μικρή τράπεζα. Διαβλέπει όμως εντεινόμενες δυσκολίες στις διεθνείς αγορές και συνιστά προσεκτικά βήματα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και σταθερό, δήλωσε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος. Κοινή διαπίστωση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και σταθερό, αφού:

1. Πάνω από το 90% των χορηγήσεων χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών και συνεπώς η εξάρτηση των τραπεζών μας από τις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές είναι μικρή.

2. Η έκθεση σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι περιορισμένη.

3. Η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και από την υψηλή κερδοφορία.

"Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή, επαγρυπνεί", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, "και παρακολουθεί με αυξημένη εγρήγορση τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίζει τη διαρκή σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύει τους καταθέτες και τους λοιπούς συναλασσομένους.

Παρά την υγιή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές απαιτούν από τις τράπεζες πολύ προσεκτικά βήματα και κινήσεις".

Τι δήλωσε για αύξηση κεφαλαίου MIG

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της MIG, ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι η MIG δεν είναι τράπεζα. Ανέφερε, όμως, ότι ήταν ενήμερος από το πρωί για την εξέλιξη αυτή, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον κύριο Βγενόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v