Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 8% στα έσοδα των ταχυμεταφορών

Στα 284 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της αγοράς ταχυμεταφορών στην Ελλάδα κατά το 2007, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οπότε και ήταν 263,3 εκατομμύρια ευρώ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αύξηση 8% στα έσοδα των ταχυμεταφορών
Στα 284 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της αγοράς ταχυμεταφορών στην Ελλάδα κατά το 2007, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οπότε και ήταν 263,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά ταχυμεταφορών αποτελεί το 39% της ταχυδρομικής αγοράς, το μέγεθος της οποίας έφτασε στα 720 εκατομμύρια ευρώ το 2007. Εκτός των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταχυμεταφορώνν την ταχυδρομική αγορά διαρθρώνουν σε ποσοστό 60% η Καθολική Υπηρεσία που παρέχει ο ΕΛΤΑ και σε ποσοστό 1% οι εταιρίες που λειτουργούν υπό καθεστώς ειδικής άδειας.

Η ACS στην πρώτη θέση

Ρόλο leader στην αγορά των ταχυμεταφορών διατηρεί η εταιρία ACS, με μερίδιο αγοράς 24%, έσοδα 80,6 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη 4,1 εκατομμύρια για το 2007. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γενική Ταχυδρομική, με μερίδιο αγοράς 17% και με έσοδα 47 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη της ανήλθαν το προηγούμενο έτος περίπου στις 300.000 ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το 2006.

Η DHL (EXPRESS) ΕΛΛΑΣ την προηγούμενη χρονιά είχε έσοδα 73,5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το μερίδιο αγοράς που προκύπτει βάσει των εσόδων ταχυδρομικών υπηρεσιών τα οποία δήλωσε η εταιρία ανέρχεται στο 11%.

Στην τέταρτη θέση της αγοράς ταχυμεταφορών, σε πολύ μικρή απόσταση όσον αφορά στο μερίδιο από την τρίτη θέση, βρίσκεται η εταιρία Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ με έσοδα 27,6 εκατομμύρια ευρώ για το 2007, με μερίδιο αγοράς 10% και με κερδοφορία που ανήλθε στα 450.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η εταιρία Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την κοινοπραξία στην οποία προΐστανται τα Βελγικά Ταχυδρομεία και είναι το μόνο σχήμα που συνεχίζει στον διαγωνισμό.

Η UPS κατέχει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, μερίδιο 9% της αγοράς ταχυμεταφορών, ενώ ακολουθεί η SPEDEX που κατέχει το 8% με έσοδα 29,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί η εταιρία ΤΝΤ SKYPACK με μερίδιο αγοράς 6% και με έσοδα 21,6 εκατ. ευρώ. Η INTERATTICA με 13,4 εκατομμύρια ευρώ απέσπασε το προηγούμενο έτος το 3% στο μερίδιο της αγοράς ταχυμεταφορών. Τέλος, ποσοστό 1% με έσοδα 4,9 εκατ. ευρώ είχε το 2007 η εταιρία ORBIT Ταχυμεταφορές.

296 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αγορά

Το 2007 η αγορά ταχυμεταφορών, στην οποία δραστηριοποιούνται 296 επιχειρήσεις, κατέγραψε αύξηση 4% σε ό,τι αφορά το στοιχείο του όγκου (πλήθος αντικειμένων), με τα αντικείμενα που διακινήθηκαν να φτάνουν στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι το 2007 η ΕΕΤΤ, ύστερα από έκτακτους αλλά και τακτικούς έλεγχους που πραγματοποίησε, προχώρησε σε 11 ανακλήσεις αδειών, ενώ επέβαλε πρόστιμα σε 4 επιχειρήσεις

Να σημειώσουμε ότι από 1/1/2013 η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η ΕΕΤΤ έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Μεταφορών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της επιτροπής, αρμόδιου για θέματα ταχυδρομείων κ. Μιχάλη Σακκά, αναμένεται ότι η χώρα μας θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση ακόμη και πριν από την καθορισμένη ημερομηνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v