Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστ/γία: Εγγύηση Δημοσίου για δάνεια ως 35 εκατ

Εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την τραπεζική χρηματοδότηση εν λειτουργία εταιριών του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ποιες επιχειρήσεις αφορά.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Κλωστ/γία: Εγγύηση Δημοσίου για δάνεια ως 35 εκατ
Εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την τραπεζική χρηματοδότηση εν λειτουργία εταιριών του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Με την τροπολογία η παρέμβαση αποκτά οριζόντιο χαρακτήρα, για να παρακαμφθούν και οι ενστάσεις της Κομισιόν με αφορμή την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, το δε όριο της εγγύησης ορίζεται υπό προϋποθέσεις σε 35 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι για λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας παρέχεται εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 100% προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την άπαξ χρηματοδότηση με νέο κεφάλαιο κίνησης των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέχρι ποσού 20 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των επιχειρήσεων αυτών, με τη λήψη ισόποσων εμπράγματων εξασφαλίσεων πρώτης σειράς επί ακινήτων.

Το παραπάνω ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 35 εκατ. ευρώ στην περίπτωση επιχειρήσεων που προήλθαν από συγχώνευση δύο τουλάχιστον επιχειρήσεων του ανωτέρου κλάδου ή στην περίπτωση ομίλου στον οποίο συμμετέχουν δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Προκειμένου μια επιχείρηση να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 στην 25η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων Εγγυήσεων Δανείων και Αξιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανεξόφλητοι δεδουλευμένοι μισθοί των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας, η εν λόγω χρηματοδότηση θα χρησιμοποιείται για την εξόφλησή τους, ορίζεται στην τροπολογία. Αναφορικά με την εκταμίευση των δανείων από τις τράπεζες προβλέπεται ότι θα γίνεται τμηματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v