Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερη συμφωνία πέτυχαν οι εποχικοί της Ο.Α.

Συμφωνία με πολύ καλύτερες καλύψεις σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν αρχικώς για τους εποχικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας πέτυχαν τα σωματεία του κλάδου στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Καλύτερη συμφωνία πέτυχαν οι εποχικοί της Ο.Α.
Συμφωνία με πολύ καλύτερες καλύψεις σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν αρχικώς για τους εποχικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας πέτυχαν τα σωματεία του κλάδου στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο συμφωνήθηκε, πέραν των αρχικών ρυθμίσεων, ότι συνολικά 609 δόκιμοι που είχαν προσληφθεί στην εταιρεία πριν το 1993 θα έχουν αντιμετώπιση όμοια με αυτή του τακτικού προσωπικού.

Επιπλέον όσοι δεν συμφωνήσουν με τον νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας να εργαστούν στο νέο εταιρικό σχήμα θα ενισχυθούν οικονομικά για ένα χρόνο αντί των επτά μηνών με επίδομα του ΟΑΕΔ, όπου στο α' εξάμηνο το ποσό θα αυξηθεί κατά 50% και στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει επιπλέον μπόνους ενσήμων.

Παράλληλα, το 20% των θέσεων που θα προκηρύσσονται από το ΥΜΕ και φορείς του θα αφορούν τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής, ενώ πάντα όσοι δεν προσληφθούν στην νέα εταιρεία θα λάβουν επιδότηση 30.000 ευρώ για να ανοίξουν εφόσον το επιθυμούν δική τους επιχείρηση.

Στον διάλογο και η ΟΣΠΑ

Εν τω μεταξύ την τελευταία στιγμή στον διάλογο προσήλθε και η ΟΣΠΑ, καθώς το προεδρείο της Ομοσπονδίας μετέβη στο υπουργείο Μεταφορών συνοδεύοντας συναδέλφους τους από την Air Traffic Federation, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την υπόθεση της Ολυμπιακής.

Την Δευτέρα αναμένεται νέα συνάντηση με αντικείμενο την πλήρη ενημέρωση για την συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά το προεδρείο της ΟΣΠΑ θα αποφασίσει για την στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Μεταφορών έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, έως ότου η Βουλή ψηφίσει την νομοθετική ρύθμιση υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων και προτάσεων.

Στις ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας συμπεριλαμβάνονται ήδη και οι βελτιώσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου και των επιμέρους σωματείων, όπως οι βελτιώσεις που πέτυχαν οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές.

Το σωματείο της ΕΙΣΦ μετά από διάλογο πέτυχε ουσιαστική αλλαγή της αρχικής ρύθμισης, ώστε πέρα από την προσαύξηση των ενσήμων κατά 50% για την οποία οι ίδιοι έχουν καταβάλει ήδη ασφαλιστικές εισφορές, θα υπάρξει στα ήδη δεδουλευμένα ένσημα τους μία επιπλέον προσαύξηση της τάξης του 50%.

Για παράδειγμα, συνοδός φροντιστής που έχει 6.000 ένσημα με τη μέχρι σήμερα ρύθμιση θα έπαιρνε 50% προσαύξηση και θα «ανέβαινε» στα 9.000 ένσημα και θα είχε δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Με τη νέα ρύθμιση προστίθενται 3.000 ένσημα και αυξάνονται στα 12.000, επομένως παίρνει πλήρη σύνταξη.

Συνάντηση με πιλότους

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τους πιλότους οι οποίοι να θυμίσουμε ότι ήταν οι πρώτοι που προσήλθαν στην διαδικασία διαλόγου. Τα δύο σωματεία των πιλότων έχουν καταθέσει αιτήματα με τα οποία ζητούν την απασχόληση όλων των χειριστών που το επιθυμούν στην νέα εταιρεία, ενώ ζητούν και βελτιώσεις σε ότι αφορά το τελικό ποσό της σύνταξης για όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν.

Με βάση την αρχική ρύθμιση προκύπτει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πιλότοι, σημαντική διαφορά που φτάνει ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανάμεσα στον μισθό εν’ ενεργεία ιπταμένου και στην σύνταξη που θα λάβει αν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v