Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοχοΐδης:Το τραπεζικό πακέτο έχει 4 προβλήματα

Το τραπεζικό πακέτο έχει τέσσερα θεμελιώδη προβλήματα, δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χρυσοχοΐδης:Το τραπεζικό πακέτο έχει 4 προβλήματα
Το τραπεζικό πακέτο έχει τέσσερα θεμελιώδη προβλήματα, δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρώτον, παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει τον ανάλογο και επιθυμητό σε αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του Δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν κατοχυρώνει τη συμμετοχή του σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ εκεί όπου συμμετέχει δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρήμα δίνεται άνευ ελέγχου και άνευ όρων, δεν επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στο θέμα της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης των τραπεζών και της τραπεζικής αγοράς, ούτε στο θέμα των καταχρηστικών πρακτικών, ούτε στην κοινωνική πρόκληση που αποτελούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, των λεγόμενων Golden Boys. Πέρυσι 100 στελέχη μόνο εισηγμένων εταιριών μοιράστηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μια τράπεζα 8 μέλη της διοίκησης μοιράστηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρομαι στα bonus που παίρνουν τα συγκεκριμένα στελέχη.

Δεύτερον, γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης, αφού όλες οι τράπεζες ορίζονται δικαιούχοι μια και υπάρχει σειρά από ερωτήματα ως προς την κατάσταση των τραπεζών στη χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Και εδώ πρέπει να πω ότι φαίνεται πως έχει γίνει μια συμφωνία κυρίων μεταξύ υπουργείου - κυβέρνησης και τραπεζών, σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν στην κοινή σύνοδο κορυφής της 12ης Οκτωβρίου και όπου πραγματικά εκεί απαιτείται στήριξη μόνο αυτών που έχουν ανάγκη και είναι πραγματικοί δικαιούχοι.

Και τέλος, στο τραπεζικό και πολύ σημαντικό, στο σημαντικότερο απ’ όλα, δηλαδή στο τραπεζικό πακέτο δεν προβλέπεται ειδική ρήτρα που θα εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες δεν θα συσσωρεύσουν κεφάλαια, ούτε θα δώσουν μερίσματα, αλλά θα τα διοχετεύσουν προς δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους και βεβαίως στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, το γαλλικό πακέτο περιέχει σαφή δέσμευση για αύξηση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποχρέωση για διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 3% - 4% το 2009. Παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο γερμανικό και στο βρετανικό πακέτο, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v