Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στο ν/σ των τραπεζών

Σε διορθωτικές κινήσεις στο ν/σ για την ενίσχυση των τραπεζών προχωρά το υπ. Οικονομίας μετά τις αντιδράσεις. Καταργεί τα bonus, θέτει πλαφόν στις αμοιβές και δημιουργεί συμβούλιο ελέγχου εφαρμογής του νόμου.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Διορθωτικές κινήσεις στο ν/σ των τραπεζών
Σε διορθωτικές κινήσεις στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προστίθενται διατάξεις με τις οποίες καταργούνται τα bonus στα στελέχη των τραπεζών που θα κάνουν χρήση των διατάξεων, ορίζεται πλαφόν στο ύψος των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών, μπαίνει μαχαίρι στα μερίσματα καθώς ορίζεται ότι δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 35% των συνολικών κερδών.

Παράλληλα, δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του νόμου το οποίο θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και θα διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ομολόγων (8 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε στεγαστικά και δάνεια προς ΜμΕ με ανταγωνιστικούς όρους.

Στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής μετέχουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής δεν υποκαθιστά τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ρόλος του είναι να διασφαλίσει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία για την καλύτερη αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν εφαρμογή σε όσες τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου και για όσο διάστημα κάνουν χρήση αυτού.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση υπαγωγής μιας τράπεζας στα άλλα δύο σκέλη του νόμου η χρήση του μέτρου της κεφαλαιακής ενίσχυσης με έγκριση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Αρκετές φορές, δε, τόνισε ότι το σχέδιο δεν αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών αλλά της οικονομίας και εκτίμησε πως η ωφέλεια για τον προϋπολογισμό θα είναι 500 εκατ. ευρώ ετησίως από προμήθειες από τις αποδόσεις των προνομιούχων μετοχών.

** Οι πλήρεις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v