Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμό για Κάβο Σίδερο από εισήγηση ΣτΕ

Προβληματισμό για το μέλλον της επένδυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει στην περιοχή Κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης η Minoan Group δημιουργεί η εισήγηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία είναι αρνητική.

Προβληματισμό για Κάβο Σίδερο από εισήγηση ΣτΕ
Προβληματισμό για το μέλλον της επένδυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει στην περιοχή Κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης η Minoan Group δημιουργεί η εισήγηση της δικαστικού κ. Κ. Χριστοφόρου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητική και ζητά να κριθούν μη νόμιμοι οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση του έργου που έχουν εγκριθεί με ΚΥΑ.

Η απόφαση του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα, ωστόσο, όπως εκτιμάται, δύσκολα θα είναι διαφορετική από την εισήγηση με δεδομένο ότι η έκταση των 26.000 στρεμμάτων στην οποία σχεδιάζεται η εν λόγω επένδυση βρίσκεται εντός περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη Νatura.

Εναντίον της συγκεκριμένης ανάπτυξης έχουν στραφεί περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της. Οι προσφεύγοντες ζητούν να προστατευθεί η περιοχή και να λειτουργεί ως πάρκο.

Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρία Loyalward Ltd. θυγατρική της Minoan Group σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ σημειώνοντας ωστόσο ότι η επέμβαση αυτή δεν θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού κάλους της περιοχής καθώς το σύνολο της ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 7% της συνολικής έκτασης χωρίς καμία παρέμβαση στο υπόλοιπο μέρος.

Να σημειώσουμε ότι επίμαχη έκταση των 26.000 στρεμμάτων, που από πολλούς χαρακτηρίζεται το καλύτερο οικόπεδο της Μεσογείου, βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και ανήκε στη Μονή Τοπλού η οποία και τη δώρισε στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή που συστάθηκε το 1992 με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης.

Έπειτα από διαγωνισμό επιλέχτηκε το 1995 η Loyalward Ltd. για την αξιοποίηση της έκτασης. Το 1998 υπογράφηκε η σύμβαση. Ακολούθησε το 2006 η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ το 2007 εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v