Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ: Η κρίση φέρνει απολύσεις σε μικρομεσαίες

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους σε αυτές σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας ΜΑRC η οποία έγινε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΒΕΑ: Η κρίση φέρνει απολύσεις σε μικρομεσαίες
Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Έρευνα της εταιρίας ΜΑRC, η οποία έγινε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), αποκαλύπτει ότι 3 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σκέφτονται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους. Τουλάχιστον το 18% των επιχειρήσεων αυτών τις θεωρεί αναπόφευκτες και θα προχωρήσει σε απολύσεις από τις αρχές του 2009.

Τα στοιχεία αυτά -αναγόμενα στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μισές από αυτές σκέφτονται μείωση προσωπικού. Σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την αγορά το τελευταίο τρίμηνο έχει πλήξει τις 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη χάσει το 1/3 του τζίρου τους. Μάλιστα από αυτές περίπου το 10% υπολογίζει ότι το τελευταίο διάστημα η μείωση των πωλήσεών τους ξεπερνά ακόμα και το 50%.

Η μέση μείωση του τζίρου -όπως προκύπτει από την ερευνά- είναι της τάξης του 33,2%. Συγκεκριμένα, πτώση έως 20% αναφέρει το 25,9% των επιχειρήσεων, από 20% έως 35% αναφέρει το 27,7%, από 35% έως 50% αναφέρει το 20%, ενώ μείωση πάνω από 50% του τζίρου δηλώνει το 9,4% των επιχειρήσεων.
 
Όσον αφορά στη ρευστότητα, οι 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ δυσκολίες έχουν και στη συνεργασία με τις τράπεζες (40%). Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις τράπεζες εντοπίζεται στις ΕΠΕ και στις Α.Ε., όπου αναφέρονται προβλήματα από το 34,4%.

Το 69,2% των επαγγελματοβιοτεχνών εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Η απαισιοδοξία των μελών του ΒΕΑ αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για τον τζίρο του επόμενου έτους. Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματοβιοτεχνών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου για το 2009. Το 45,4% μάλιστα αναμένει σημαντική μείωση και το 29,6% μικρότερη. Τζίρο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον φετινό αναμένει το 10,8%, ενώ μόνο το 3,7% ελπίζει σε κάποια αύξηση.

Την ίδια ώρα καταγράφεται φρένο στις χρηματοδοτήσεις για τους 2 στους 3 επαγγελματοβιοτέχνες. Σημειώνεται ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ανήκουν στο ΒΕΑ (24,3%) έχει ζητήσει αυτή την περίοδο χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Μόνο το ένα στα τρία αιτήματα δανειοδότησης έγινε αποδεκτό από την τράπεζα με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και πριν. Στο 1/3 των περιπτώσεων η τράπεζα δέχτηκε μεν να χορηγήσει δάνειο, αλλά με πιο δυσμενείς όρους, ενώ στο 1/3 των περιπτώσεων η απάντηση της τράπεζας ήταν αρνητική.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ένας στους οκτώ επαγγελματοβιοτέχνες (13,6%) κλήθηκε από την τράπεζα που συνεργάζεται για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων ή των πιστώσεων με δυσμενέστερους γι' αυτόν όρους. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών που έχει τέτοιου είδους συναλλαγές με τράπεζες, κλήθηκε έως τώρα για επαναδιαπραγμάτευση ο ένας στους τέσσερις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 40% όσων κλήθηκαν για επαναδιαπραγμάτευση αναγκάστηκε να συμφωνήσει, ενώ το 60% είναι σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 69,9% αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το σχετικά μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας το έχουν οι πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις (72,3%), οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των μελών του ΒΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v