Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες μεταπωλούν ομόλογα σε ιδιώτες

Το ΥΠΟΙΟ δίνει τη δυνατότητα μεταπώλησης των πενταετών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μετά την τελευταία κοινοπρακτική έκδοση σε φυσικά πρόσωπα, με δέλεαρ αφορολόγητες αποδόσεις.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Οι τράπεζες μεταπωλούν ομόλογα σε ιδιώτες
Την παροιμία "βόηθα με να σε βοηθώ ν’ ανεβούμε το βουνό" φέρνει στο προσκήνιο η επιλογή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα μεταπώλησης των πενταετών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μετά την τελευταία κοινοπρακτική έκδοση σε φυσικά πρόσωπα, με δέλεαρ αφορολόγητες αποδόσεις.

Έτσι οι ελληνικές τράπεζες που συνέδραμαν το ελληνικό δημόσιο στις ανάγκες δανεισμού του με περίπου 3 δισ. ευρώ στην τελευταία κοινοπραξία μπορούν να "ξεφορτώσουν" τα ομόλογα στους ιδιώτες αποταμιευτές, αντλώντας εκ νέου ρευστότητα και έχοντας τη δυνατότητα να βοηθήσουν πάλι το Δημόσιο στην επόμενη απόπειρα δανεισμού.

Η "συμφωνία" κυβέρνησης - τραπεζών ενισχύεται από την πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι προσφορές των ελληνικών θεσμικών επενδυτών που μετείχαν στο βιβλίο προσφορών αυξήθηκαν κατακόρυφα το απόγευμα της Τρίτης όταν έγινε γνωστό στους τραπεζίτες ότι τα ομόλογα της κοινοπρακτικής έκδοσης θα μπορούν να διατεθούν αφορολόγητα στους ιδιώτες αποταμιευτές.

Με την κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ομολόγων το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ποσοστό 54% αντλήθηκε από την ελληνική αγορά.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 3 δισ. ευρώ αντλήθηκαν κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μπορούν τώρα να μεταπωλήσουν τους τίτλους στους πελάτες τους, προσφέροντας αφορολόγητη απόδοση.

Όπως ομολογεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να "ξεφορτωθούν" από τα χαρτοφυλάκιά τους τα πενταετή ομόλογα που απέκτησαν κατά την προχθεσινή κοινοπρακτική έκδοση και με τη ρευστότητα που θα αποκτήσουν θα είναι σε θέση να συνδράμουν και τις νέες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας τις πιθανότητες να μείνει ακάλυπτη μια μελλοντική έκδοση.

---Το δέλεαρ για τους φορολογουμένους

Το στοίχημα τώρα θα κριθεί την ερχόμενη Τετάρτη και μετά, όταν θα αρχίσει η διάθεση των τίτλων στους επενδυτές. Η ανταπόκριση που θα υπάρξει θα είναι καθοριστική για το αν θα εφαρμοστεί η ίδια πρακτική και σε μελλοντικές κοινοπρακτικές εκδόσεις.

Από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και μέχρι την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009 οι ιδιώτες αποταμιευτές θα μπορούν να απευθύνονται σε τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρίες για να αγοράσουν τα πενταετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου της τελευταίας έκδοσης. Αν τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους, θα έχουν αφορολόγητη απόδοση. Τα ποσά δύναναται να είναι απεριόριστα, σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές. Ο καθορισμός της τιμής από τράπεζες και χρηματιστηριακές δείχνει και το κέρδος τους.

Για να δικαιολογηθεί το αφορολόγητο των πενταετών ομολόγων η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών και επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται απευθείας από τις τράπεζες ή τις χρηματιστηριακές εταιρίες με τη χρήση της αστυνομικής ταυτότητας και του ΑΦΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v