Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Έρχονται μειώσεις έως 25% στις τιμές

Νερό στο κρασί τους βάζουν οι εργολάβοι και προχωρούν σε γενναίες μειώσεις τιμών στα απούλητα ακίνητα καθώς η νέα γενιά κατοικιών θα προσφέρεται σε τιμές αισθητά χαμηλότερες. Στο κόκκινο μεγάλες οικοδομικές εταιρίες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακίνητα: Έρχονται μειώσεις έως 25% στις τιμές
Σε γενναία μείωση των τιμών των ακινήτων που κατασκεύασαν και δεν μπόρεσαν να πουλήσουν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν αρκετοί εργολάβοι προκειμένου να απαλλαγούν -έστω και με ασυνήθιστα χαμηλό γι’ αυτούς περιθώριο κέρδους- από το απόθεμα των περίπου 200.000 νεόδμητων κατοικιών που συσσωρεύτηκε κατά την τελευταία διετία.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που δείχνει να τραβά σε μάκρος και καθιστά δύσκολη την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πλέον ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές, αλλά κυρίως η επικείμενη εμφάνιση στην αγορά της νέας γενιάς καινούργιων κατοικιών που θα προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες μέχρι και 20%, εξαιτίας του μικρότερου κόστους κατασκευής, επιβάλλουν τον περιορισμό των απαιτήσεων των εργολάβων, πολλοί από τους οποίους δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί.

Έτσι, έπειτα από περίπου έναν χρόνο επιμονής στη διατήρηση των τιμών σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις επιμέρους "προσφορές" (δωρεάν χώρος στάθμευσης ή αποθήκη), ο ένας μετά τον άλλον οι κατασκευαστές παίρνουν απόφαση για σημαντική αποκλιμάκωσή τους, με την ελπίδα να προσελκύσουν αγοραστές.

Επισημαίνεται πως το 2008 οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα και με τα στοιχεία των δύο πρόσφατων ερευνών για την κτηματαγορά που παρουσίασαν τα δίκτυα των Aspis Real Estate και ReMax Ελλάς, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 5%.

Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει το άσχημο κλίμα στην αγορά ακινήτων, το οποίο μάλιστα επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον περασμένο Οκτώβριο με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την απροθυμία - αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους για την απόκτηση κατοικίας.

---Φθηνότερα τα νεόδμητα του 2009

Πάντως, το στοιχείο εκείνο που φαίνεται να ασκεί πλέον τη μεγαλύτερη πίεση στους κατασκευαστές και τους οδηγεί σταδιακά να βάλουν… αρκετό νερό στο κρασί τους είναι το γεγονός πως το κατασκευαστικό κόστος για τις οικοδομές που τώρα χτίζονται και οι οποίες θα είναι έτοιμες στα τέλη 2009 - αρχές 2010 είναι σαφώς μικρότερο απ’ ό,τι το διάστημα 2006 - 2008.

Τόσο η τιμή του σίδηρου, των υπόλοιπων δομικών υλικών και των καυσίμων όσο και το εργατικό κόστος έχουν μειωθεί σημαντικά (ακόμη και στο 50% σε κάποιες περιπτώσεις) τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που θα επιτρέψει την προσφορά ακινήτων σε τιμές που -σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες- θα είναι χαμηλότερες μέχρι 20% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα αξιών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μπορεί μεν να συρρικνώθηκε το 2008 (τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν μείωση του αριθμού νέων αδειών κατά 15,9% το περυσινό δεκάμηνο και του όγκου των νέων οικοδομών κατά 16,1%), ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η ανέγερση νέων οικιστικών συγκροτημάτων.

Επομένως, σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους θα βγουν στην αγορά προς πώληση αρκετές νεόδμητες κατοικίες που θα υπερτερούν συγκριτικά αυτών που σήμερα αποτελούν απόθεμα, όσον αφορά τόσο στη ζητούμενη τιμή όσο και στο επίπεδο της παλαιότητάς τους (ένα ακίνητο του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2007 μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής και άρα είναι παλαιότερο εκείνου που κατασκευάστηκε το 2009).

Για να αποφύγουν, λοιπόν, τον κίνδυνο να τους μείνουν… αμανάτι τα 200.000 απούλητα διαμερίσματα (εκ των οποίων τα 85.000 στο λεκανοπέδιο Αττικής) πολλοί κατασκευαστές έχουν επιλέξει να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους τους και να ρίξουν σταδιακά -ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρξει στην αγορά- τις τιμές γύρω στο 20% - 25%.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι ίδιοι οι εργολάβοι παραδέχονται πως το περιθώριο κέρδους τους κινείται σήμερα στο επίπεδο του 15%, ωστόσο άλλοι παράγοντες της κτηματαγοράς υποστηρίζουν πως το ποσοστό αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο.

---Λουκέτα εν όψει

Στη ραγδαία πτώση των τιμών το προσεχές διάστημα συνηγορεί ακόμη ένας παράγοντας: η κάθετη πτώση του τζίρου των οικοδομικών εταιριών που σε συνδυασμό με την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Οι κατασκευαστές έχουν αντέξει για περισσότερο από έναν χρόνο την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος (πέρυσι πουλήθηκαν μόλις 30.000 κατοικίες), αλλά πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Βέβαια, το γεγονός ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις είναι κατά κύριο λόγο μικρού μεγέθους με σχετικά περιορισμένα ανοίγματα φαίνεται να διασώζει τον κλάδο από τη μαζική κατάρρευση που παρατηρείται σε άλλα κράτη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις πτώχευσης εταιριών.

Ήδη, κάποιες από τις μεγαλύτερες οικοδομικές επιχειρήσεις με περισσότερα από 100 αδιάθετα διαμερίσματα φέρονται να βρίσκονται στο... κόκκινο». Μάλιστα, γίνεται λόγος ακόμη και για λουκέτα. Φυσικά, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές δεν θα διστάσουν να μειώσουν όσο ποτέ άλλοτε τις τιμές των ακινήτων, συμπαρασύροντας εν μέρει και τους λιγότερο εκτεθειμένους συναδέλφους τους στην ίδια κατεύθυνση.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v