Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Στο 7% του ΑΕΠ το ταμειακό έλλειμμα

Έκρηξη της ανεργίας και δραματική δημοσιονομική επιδείνωση δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε πέρυσι το 7% του ΑΕΠ ή στα 17,1 δισ. ευρώ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΤτΕ: Στο 7% του ΑΕΠ το ταμειακό έλλειμμα
Έκρηξη της ανεργίας και δραματική δημοσιονομική επιδείνωση δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μηνιαία βάση η κεντρική τράπεζα, το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε πέρυσι το 7% του ΑΕΠ ή στα 17,1 δισ. ευρώ, με αύξηση κοντά στα 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 13,6 δισ. ευρώ.

Η εκτίναξη του ταμειακού ελλείμματος προϊδεάζει για ακόμα μεγαλύτερη εκτροπή έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ.

Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να σταλούν στις Βρυξέλλες στις αρχές του επόμενου μήνα και δεν αποκλείεται να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση.

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις και στο μέτωπο της απασχόλησης. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι μέσα σε έναν μήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, χάθηκαν 37.625 θέσεις εργασίας καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι απολύσεις και μειώθηκαν ουσιαστικά οι νέες προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης με μείωση 8,5% διαμορφώθηκαν στις 57.567, οι καταγγελίες σύμβασης με αύξηση 17% ανήλθαν στις 67.518, ενώ οι οικειοθελείς αποχωρήσεις με μείωση 3,4% διαμορφώθηκαν στις 27.674.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v