Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή τηλεφωνία: Στο... μπλα-μπλα πάμε καλά

Υψηλή είναι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με το ποσοστό των συνδρομητών να ανέρχεται στο 122% του πληθυσμού της χώρας μας. Ωστόσο υστερούμε στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Κινητή τηλεφωνία: Στο... μπλα-μπλα πάμε καλά
Αγαπημένο σπορ των Ελλήνων είναι το κινητό τηλέφωνο, με το ποσοστό των συνδρομητών να ανέρχεται στο 122% του πληθυσμού της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση από πλευράς κόστους μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα πέρυσι ήταν 27,17 ευρώ, σαφώς χαμηλότερο από τα 35,89 ευρώ της Ισπανίας που κατέχει την πρώτη θέση στην κλίμακα της ακρίβειας αλλά και βέβαια υψηλότερο από τα 19,49 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η ελληνική επίδοση ακολουθεί κατά πόδας την ευρωπαϊκή παγκόσμια πρωτιά, καθώς, όπως μαρτυρά έκθεση της Κομισιόν, η Ευρώπη καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με το ποσοστό των συνδρομητών να ανέρχεται στο 119% του πληθυσμού της Ε.Ε., ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό των ΗΠΑ (87%) και της Ιαπωνίας (84%).

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο εντοπίζονται στην Ιταλία, στη Λιθουανία και στο Λουξεμβούργο, όπου το μέγεθος υπερβαίνει το 140%. Μάλιστα, σε σχέση με το 2007, τα αποτελέσματα του περασμένου έτους δείχνουν αύξηση κατά 7% στο ποσοστό των συνδρομητών, ενώ εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη του κλάδου συνολικά.

Παρά την οικονομική κρίση, η ανάπτυξη του τομέα τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αξίας περίπου 3% του ΑΕΠ της) κατέγραψε άνοδο 1,3% το 2008, με έσοδα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ.

--- Τα κόστη

Ο έντονος ανταγωνισμός έφερε σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 21,48 ευρώ σε 19,49 ευρώ το 2008 και το 75% των χρηστών έχει σύνδεση με το Διαδίκτυο τουλάχιστον 2 megabits ανά δευτερόλεπτο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κοστίζει στους καταναλωτές 34,5% λιγότερο σε σχέση με 5 χρόνια πριν και η αγορά κινητής τηλεφωνίας εξακολουθεί να είναι το δυναμικότερο τμήμα του τομέα τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε.

Στην Ελλάδα οι τιμές παραμένουν ακόμα σαφώς ακριβότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο μέσος λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ήταν 27,17 ευρώ τον μήνα έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 19,49 ευρώ. Φθηνότερα όμως πληρώνουν οι Έλληνες τις ευρυζωνικές υπηρεσίες (28,42 ευρώ τον μήνα έναντι 36,89 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέσα επίπεδα).

Απογοητευτικές, αν και με ταχεία αύξηση, παραμένουν οι ελληνικές επιδόσεις στον τομέα της ευρυζωνικότητας. Η ευρυζωνικότητα αφορά στο 13,4% των Ελλήνων -από 9,1% έναν χρόνο νωρίτερα- έναντι μέσου όρου 22,9% στην Ε.Ε.

Οι σταθερές συνδέσεις στο ευρυζωνικό διαδίκτυο στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 14 εκατ. το 2008, υπερβαίνοντας τις 114 εκατ. συνδέσεις συνολικά, ενώ τα σκήπτρα κρατούν η Δανία και οι Κάτω Χώρες καθώς προηγούνται παγκοσμίως στις ευρυζωνικές επικοινωνίες, με ποσοστό πάνω από το 35% του πληθυσμού. Μαζί με τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, προηγούνται των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό τον Ιούλιο 2008 ήταν 25%.

Και η κινητή ευρυζωνική επικοινωνία σημειώνει κατακόρυφη άνοδο, με συνδέσεις που ξεπερνούν το 13% του πληθυσμού της Ε.Ε., αλλά είναι σχεδόν άγνωστη γη για την Ελλάδα. Η ευρυζωνική κινητή τηλεφωνία μέσω της χρήσης καρτών δεδομένων και dongles αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική της σταθερής ευρυζωνικής τηλεφωνίας σε χώρες όπως η Αυστρία (αριθμός συνδέσεων που ισοδυναμεί με το 11,4% του πληθυσμού), η Φινλανδία (9,1%) και η Πορτογαλία (8,3%).

* Αναδημοσίευση από το 575ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 27 - 31 Μαρτίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v