Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΠΕΙΑ: Ανάκληση λειτουργίας για ΕΟΣ

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας ΕΟΣ ΑΕΑΖ και την υπαγωγή της σε εκκαθάριση αποφάσισε χθες το Δ. Σ της ΕΠΕΙΑ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΠΕΙΑ: Ανάκληση λειτουργίας για ΕΟΣ
Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας ΕΟΣ ΑΕΑΖ και την υπαγωγή της σε εκκαθάριση αποφάσισε χθες το Δ. Σ της ΕΠΕΙΑ, ενώ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του ομίλου General Union, μπλόκαρε την εξαγορά τους από κ. Π. Ψωμιάδη επιβάλλοντας και πρόστιμο 755 χιλ. ευρώ στον τελευταίο επειδή ενήργησε χωρίς προηγούμενη έγκριση.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης πέραν του κ. Π. Ψωμιάδη βρέθηκαν και οι εταιρείες που του ανήκουν.

Έτσι η ΕΠΕΙΑ επέβαλε αθροιστικά πρόστιμο 1,35 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value όλες συμφερόντων κ. Π. Ψωμιάδη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ασφαλιστικής τοποθέτησης και καθυστέρηση στην καταβολή εξαγορών προιόντων.

Ειδικότερα με ομόφωνη απόφασή του το Δ. Σ της ΕΠΕΙΑ αποφάσισε την οριστική ανάκληση αδείας σύστασης και λειτουργίας σε όλους τους κλάδους της ΕΟΣ ΑΕΑΖ την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και την υπαγωγή της σε εκκαθάριση με διορισμό ως επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης τον κ. Γ. Χαλιώτη.

Ο επόπτης πήρε εντολή να προχωρήσει με την συνδρομή δικαστικού επιμελητή στην σφράγιση των γραφείων της εταιρείας.

Ταυτόχρονα αποφάσισε επίσης ομόφωνα την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Γενική Ένωση ΑΕΕΓΑ (General Union) και Γενική Πίστη ( General Trust) ΑΕΕΓΑ εταιρείες συμφερόντων του κ. Διαμαντόπουλου που έχει εξαγοράσει ο κ. Π. Ψωμιάδης.

Η ΕΠΕΙΑ μπλόκαρε την παραπάνω εξαγορά μη εγκρίνοντας το αίτημα του κ. Π. Ψωμιάδη για απόκτηση ειδικής συμμετοχής στις General Union (Γενική Ένωση) και General Trust (Γενική Πίστη). Ταυτόχρονα επέβαλε στον κ. Π. Ψωμιάδη πρόστιμα 720 χιλ και 35 χιλ. ευρώ επειδή απέκτησε ποσοστά στις General Union και General Trust χωρίς την προηγούμενη έγκρισή της.

Επιπλέον το Δ. Σ της ΕΠΕΙΑ επέβαλε μπαράζ από πρόστιμα και κυρώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value συμφερόντων Π. Ψωμιάδη.

- Πρόστιμο 56 χιλ. ευρώ στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ για καθυστερημένες καταβολές προιόντος εξαγοράς

- Πρόστιμο 600 χιλ. ευρώ στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ στην Commercial Value και 200 χιλ ευρώ στην Aσπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ γιατί εξακολουθητικά δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί ασφαλιστικής τοποθέτησης καθώς και με τις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ εκλαμβάνονται από την αγορά ως πρώτο δείγμα επανόδου σε σκληρή στάση και πέραν της αναμενόμενης ανάκλησης λειτουργίας της ΕΟΣ αναμένεται πλέον με ενδιαφέρον το τι θα πράξει με τις περίπου 16 ασφαλιστικές που βρέθηκαν το 2007 με τρύπα αποθεμάτων στον τομέα του Αυτοκινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v