Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Minoan Group: Επιμένει στην επένδυση στη Σητεία

Αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την επένδυση του 1,2 δισ. ευρώ στη Σητεία, τροποποιώντας και προσαρμόζοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι οι επικεφαλής του βρετανικού οίκου Minoan Group.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Minoan Group: Επιμένει στην επένδυση στη Σητεία
Αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την επένδυση του 1,2 δισ. ευρώ στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο στη Σητεία Κρήτης, τροποποιώντας και προσαρμόζοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι οι επικεφαλής του βρετανικού οίκου Minoan Group.

Παρά την ακύρωση από την ολομέλεια του ΣτΕ της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία είχε εγκριθεί η ΜΠΕ για το τουριστικό θέρετρο στην έκταση των 26.000 στρεμμάτων, οι Βρετανοί δεν δείχνουν να παραιτούνται από τα σχέδιά τους, τα οποία μετρούν ήδη δέκα χρόνια αναμονής και προφανώς θα χρειαστεί ακόμη αρκετό χρονικό διάστημα μέχρις ότου αυτά πραγματοποιηθούν (αν τελικά δοθεί το πράσινο φως για την επένδυση).

Σύμφωνα με τα στελέχη της Minoan Group, η απόφαση του ΣτΕ δεν ακυρώνει το έργο στο σύνολό του (χαρακτηριστικά αναφέρουν πως δεν απαγορεύει τη δόμηση στη συγκεκριμένη έκταση) αλλά μόνο συγκεκριμένα σημεία της ΜΠΕ, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί τα τέλη του έτους όταν καθαρογραφεί και ανακοινωθεί επισήμως η σχετική γνωμοδότηση.

Σημειώνεται πως η ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες έκανε ουσιαστικά δεκτή την εισήγηση που είχε υποβληθεί και η οποία αποδεχόταν σε γενικές γραμμές την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων εναντίον των περιβαλλοντικών όρων.

Έτσι, όταν γίνουν γνωστοί οι λόγοι ακύρωσης της μελέτης η Minoan σχεδιάζει να αλλάξει τα σημεία που έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης.

--- Μηνύσεις από μετόχους

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ορισμένοι από τους μετόχους της Minoan Group εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν δικαστικά εναντίον εκείνων που με προσφυγές τους εμποδίζουν να πραγματοποιηθεί η επένδυση στην έκταση στο Κάβο Σίδερο.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι μηνύσεις δεν θα γίνουν στην Ελλάδα λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά θα υποβληθούν στα κράτη στα οποία έχουν την έδρα τους οι μέτοχοι.
 
Υπογραμμίζεται, ότι αυτήν τη στιγμή στο μετοχικό κεφάλαιο της Minoan Group, οι μετοχές της οποίας είναι εδώ και δύο χρόνια εισηγμένες στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου, συμμετέχουν με τα μεγαλύτερα ποσοστά οι επενδυτικοί οίκοι Henderson Global Investors Ltd. (10%), P.D. Raby (5,6%) και Dynamic Smartcap (5,5%).

Αξίζει να αναφερθεί, πως στην επένδυση έκτασης 26.000 στρεμμάτων, που εξασφάλισε η Minoan Group προ δέκα ετών περίπου από τη μονή Τοπλού έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (σ.σ.: η παραχώρηση της έκτασης αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης κατόπιν καταγγελιών), σύμφωνα με τα σχέδια των Βρετανών θα δημιουργηθούν πέντε πολυτελή ξενοδοχεία με δυναμικότητα 2.500 κλινών, «χωριά» παραθεριστικών κατοικιών (474 βίλες και 495 διαμερίσματα), τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής, όπως τουλάχιστον έχει αυτήν τη στιγμή, προβλέπει χαμηλό ποσοστό δόμησης με τις κτιριακές υποδομές να καλύπτουν μόλις το 0,66% της συνολικής επιφάνειας (τα 172 από τα 26.000 στρέμματα) και αν υπολογιστεί μαζί και η επιφάνεια όπου θα δημιουργηθούν τα τρία γήπεδα γκολφ τότε η συνολική έκταση όπου θα παρέμβει ο επενδυτής δεν θα ξεπεράσει το 7% του ακινήτου.

Για την υπόθεση της επένδυσης της Minoan Group, για την οποία σημειωτέον είχε δώσει το πράσινο φως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση το 2006 (μαζί με την αντίστοιχη επένδυση του εφοπλιστή κ. Β. Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη βρετανική πλευρά, εσχάτως δε και από την αμερικανική.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ένας από τους βασικούς μετόχους της Minoan Group είναι Αμερικανός με ισχυρές διασυνδέσεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, γεγονός που δικαιολογεί το ενδιαφέρον που δείχνει το τελευταίο διάστημα η πρεσβεία τους για την εξέλιξη του έργου και για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως το θέμα της επένδυσης (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες) έθεσαν στελέχη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην υπουργό εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αμερική.

* Αναδημοσίευση από το 578ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 21 Απριλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v