Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για Άκτιο-Αμβρακία

Μετά από περίπου δύο μήνες θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι διεκδικητές των εργολαβιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο - Αμβρακία. Επαναδημοπρατείται καθώς δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για Άκτιο-Αμβρακία
Μετά από περίπου δύο μήνες – δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού – θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και ταυτόχρονα να υποβάλουν τις προσφορές τους οι διεκδικητές των τεσσάρων εργολαβιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία, αφού σήμερα - για τρίτη συνεχόμενη φορά - δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και επομένως το έργο πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί.

Αυτή τη φορά την υλοποίηση του διαγωνισμού εμπόδισε η στάση εργασίας των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπενθυμίζεται πως τις δύο προηγούμενες φορές ο διαγωνισμός είχε «σκοντάψει» στις στάσεις εργασίας των μηχανικών του δημοσίου.

Το έργο Άκτιο – Αμβρακία έχει συνολικό προϋπολογισμό 338,2 εκατ. ευρώ και η ανάθεσή του αναμένονταν ως …μάνα εξ ουρανού από τους κατασκευαστές – κυρίως τους μικρομεσαίους – καθώς ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο σημαντικό δημόσιο έργο που δημοπρατείται εδώ και αρκετό καιρό.

Η ακύρωση του διαγωνισμού κάθε άλλο παρά θετική εξέλιξη θεωρείται, ιδίως σε μια εποχή όπου αρκετές τεχνικές εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης κατασκευαστικού αντικειμένου.

Υπενθυμίζεται πως ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία έχει μήκος 48,5 χιλιομέτρων και η κατασκευή του, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα αναταθεί μέσω τεσσάρων εργολαβιών ώστε να ωφεληθούν κατά το δυνατόν περισσότερες εταιρίες. Οι τέσσερις εργολαβίες είναι:

• Η πρώτη εργολαβία, προϋπολογισμού 142,8 εκατ. ευρώ, θα απευθύνεται σε εταιρείες της ανώτερης τάξης

• Στη δεύτερη με προϋπολογισμό 39,3 εκατ. ευρώ θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο εταιρίες της 6ης τάξης

• Στη τρίτη εργολαβία, προϋπολογισμού 46,9 εκατ. ευρώ, θα συμμετάσχουν εταιρείες από την 6ης και την 7ης κατηγορία

• Τέλος, η τέταρτη εργολαβία που έχει προϋπολογισμό 62,2 εκατ. ευρώ θα απευθύνεται σε εταιρίες της ανώτερης κατηγορίας, αλλά και σε κοινοπρακτικά σχήματα εταιριών της 6ης τάξης.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος όλες οι εταιρίες της ανώτερης τάξης, οι οποίες σχεδιάζουν να διεκδικήσουν και τις εργολαβίες που αφορούν ΑΤΕ της 6ης τάξης μέσω των θυγατρικών που ελέγχουν στη συγκεκριμένη εργοληπτική κατηγορία.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v