ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 
| Share |

ΤτΕ: Νέα μείωση της χρηματοδότησης το Μάρτιο









 ΧΡΗΣΤΙΚΑ 

 Real Time ΧΑ

 Λογιστικές
Καταστάσεις


 Ανακοινώσεις ΧΑ

 Τεχνική Ανάλυση

 Ιδέες της Ημέρας

 Κεφαλαιοποιήσεις

 Πακέτα

 Εύρεση Συμβόλου


Δημοσιεύθηκε: 16:26 - 29/04/09
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης* προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παρουσίασε μεγαλύτερη επιβράδυνση τον Μάρτιο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 10,8%, από το 12,8% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και από το 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ.

Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.

-Χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2009 σε 282 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 12,2% από 15,2% τον προηγούμενο μήνα (τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 18,7%).

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ρυθμοί αυτοί της πιστωτικής επέκτασης το 2009 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πώληση εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, αλλά αυτή η μεταφορά δεν επηρεάζει το υπόλοιπο χρηματοδότησης που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει. Χωρίς αυτή την πώληση ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα ήταν 13,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Φεβρουάριο του 2009.

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα μειώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση αυτόν του ηλεκτρισμού - φωταερίου - ύδρευσης, όπου αυξήθηκε.


Μοιραστείτε
το άρθρο
LinkedIn Facebook Twitter Σχολιάστε
παρακάτω
  
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω






Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία υποχώρησε στο 9% τον Μάρτιο του 2009 από 12,9% τον προηγούμενο μήνα (τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 15,8%) και στο εμπόριο επιβραδύνθηκε στο 16,6% (τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν 19,3%, και τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 19,5%).

-Χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε τον Μάρτιο του 2009 στα 127 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε στο 9,2%, έναντι 10,3% τον Φεβρουάριο του 2009 (τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 12,8%).

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε στα 199 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε μεγαλύτερη επιβράδυνση (τον Μάρτιο του 2009 ήταν 8,7%, τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν 9,6% και τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 11,5%).

Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 56 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε στο 10,9%, έναντι του 12,3% τον Φεβρουάριο του 2009 (τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 16%).

Τέλος, τα λοιπά δάνεια προς τα νοικοκυριά παρουσίασαν καθαρή αρνητική ροή 17 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2009 και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε στο 2,4% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα (τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 9,5%).

* Το υπόλοιπο της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υπολογίζεται ως το άθροισμα των υπολοίπων των σχετικών δανείων και εταιρικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες, πλέον το ανεξόφλητο υπόλοιπο των τιτλοποιημένων δανείων και εταιρικών ομολόγων.

Η μεταβολή της συνολικής χρηματοδότησης υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των υπολοίπων της τραπεζικής χρηματοδότησης στα δύο χρονικά σημεία που ορίζουν την περίοδο αναφοράς.

Η διαφορά αυτή προσαυξάνεται για τις διαγραφές δανείων, οι οποίες έγιναν στην περίοδο αναφοράς, και διορθώνεται για τις συναλλαγματικές διαφορές που ενσωματώνονται στα υπόλοιπα των δανείων σε ξένο νόμισμα, όταν αυτά εκφράζονται σε ευρώ, ώστε να προκύπτει η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές (περίπτωση ανατίμησης των ξένων νομισμάτων ως προς το ευρώ) και προστίθενται οι αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές (περίπτωση υποτίμησης των ξένων νομισμάτων ως προς το ευρώ). Επισημαίνεται ότι κατ’ ανάλογο τρόπο υπολογίζονται και οι μεταβολές των επιμέρους κατηγοριών δανείων.

** 
Τα πλήρη στοιχεία της ΤτΕ για την πιστωτική επέκταση τον Μάρτιο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".




 Σχετικά άρθρα  Περισσότερα για 
ΤτΕ: Διαψεύδει κατηγορηματικά σχέδια για επιβολή ορίου στις αναλήψεις 20:22 - 19/05/12  
Μετοχές: ΕΛΛ
ΤτΕ: Στα 3,06 δισ. μειώθηκε το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο 4μηνο 2012 12:35 - 11/05/12  
Μετοχές: ΕΛΛ
ΤτΕ: Πτώση 9,3% στις τιμές διαμερισμάτων το Q1 - Βουτιά συναλλαγών 54,1% 15:50 - 10/05/12  
Μετοχές: ΕΛΛ
 Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις  Περισσότερα για 
  ΤτΕ: Αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου 11:00 - 30/04/12  
  ΤτΕ: Αποφάσεις ΓΣ 18:40 - 24/04/12  
  ΤτΕ: Διανομή μερίσματος 18:40 - 24/04/12  






iatronet.gr - Ιατρικό Φόρουμ - Οι ειδικοί σάς 

απαντούν

 Συνοδευτικό Υλικό 
ΤτΕ: Πιστώσεις Μαρτίου 2009 (29/04/09)
32Kb | .xls

 Σχετικές Μετοχές 
ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)
9,92 -1,59% -0,16
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ


Bar με θέα: Η Αθήνα… στον πάτο του ποτηριού
Πέντε αθώες (αλλά προσβλητικές) χειρονομίες στον πλανήτη
Lamborghini Urus: Έρχεται το ισχυρότερο SUV της αγοράς
Ομοφοβία: Διακρίσεις και αδιακρισίες
Επιβίωση στην πόλη: 16 τρόποι να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινότητά σας
Τα πιο στιλάτα γυαλιά ηλίου για το φετινό καλοκαίρι