Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τροποποίηση για το σκέλος των 5 δισ.

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των ΑΜΚ των τραπεζών με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Τράπεζες: Τροποποίηση για το σκέλος των 5 δισ.
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των εμπορικών τραπεζών, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μέσω τροπολογίας καθορίζεται η διαδικασία αγοράς των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο με ομόλογα.

Μέχρι τώρα οι αυξήσεις δεν προχωρούσαν, αφού υπήρχαν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες στον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, "η εκτίμηση της αξίας των εισφερόμενων ομολόγων διενεργείται πριν από την ανάληψη των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο, από επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αποτελούμενη από δύο ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, και βασίζεται στα χαρακτηριστικά των εισφερόμενων ομολόγων".

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στη ρύθμιση προβλέπεται ακόμα ότι σε περίπτωση αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τη γενική συνέλευση των κοινών μετόχων, ενώ δικαιώματα συμμετοχής ή άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης στην παραπάνω αύξηση κεφαλαίου δεν έχουν οι δικαιούχοι των προνομιούχων μετοχών.

Με την τροπολογία κυρώνεται επίσης η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία τροποποιείται το καταστατικό της.

Με τις αλλαγές παρέχεται η δυνατότητα στην ΤτΕ να δέχεται για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της και ενέχυρο επί των απαιτήσεων, επεκτείνεται το νόμιμο ενέχυρο υπέρ της και δίνεται το δικαίωμα να μπορεί να προχωρά στην εκποίηση ή ρευστοποίηση των ενεχυριασμένων τίτλων ή απαιτήσεων.

Τέλος, ορίζεται ότι οι λογαριασμοί που τηρούνται σε συστήματα πληρωμών ή εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών που λειτουργούν στην ΤτΕ δεν υπόκεινται σε αναγκαστική ή σε συντηρητική κατάσχεση από τρίτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v