Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Στο 3,2% το έλλειμμα 2004 (update)

Στο 3,2% του ΑΕΠ θα φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, ενώ για το 2003 το έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3%. Σύσκεψη Καραμανλή με Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα, συζήτηση στη Βουλή ζητά η Νέα Δημοκρατία.

Αλογοσκούφης: Στο 3,2% το έλλειμμα 2004 (update)
της Έλενας Λάσκαρη

Στο 3,2% του ΑΕΠ θα φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ για το 2003 το έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3%.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα συζητηθούν σε συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, και το διοικητή της ΤτΕ, κ. Ν. Γκαργκάνα.

Ειδικότερα, ο υπουργός σχολίασε ότι δυστυχώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ, και θα κυμανθεί στο 3,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν δίδεται στη δημοσιότητα επισήμως την Τετάρτη (7 Απριλίου).

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ακόμα ότι στόχος του είναι η καλύτερη οικονομική διαχείριση, η περιστολή δαπανών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά όχι μέσω επιβολής νέων φόρων.

Η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι θέμα του συνόλου της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ”εγώ δεν θέλω να φέρομαι ως τσάρος της οικονομίας”.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμά της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί από το 2005 σταδιακά”. Μάλιστα επισήμανε ότι ”γνωρίζαμε την κατάσταση που θα παραλαμβάναμε”.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σχολίασε ακόμη ότι θα εφαρμοσθεί η εξαγγελία περί μείωσης της φορολογίας και υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβριο θα γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αλλαγή του τρόπου των φορολογικών ελέγχων.

Επίσης, δήλωσε ότι θα τηρηθούν πιστά οι εξαγγελίες που αφορούν στα πανωτόκια, ενώ για τις αυξήσεις τιμολογίων, είπε ότι ”θα είναι στα πλαίσια της λογικής, στο ύψος του πληθωρισμού”.

* Οι πιθανές επιπτώσεις από την υπέρβαση του 3%

Οι προβλέψεις αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγούν με βεβαιότητα εντός των προσεχών εβδομάδων, στη διατύπωση έγκαιρης προειδοποίησης με την οποία η Ελλάδα θα καλείται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επανέλθει το έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3%.

Στο βαθμό που το έλλειμμα δεν υποχωρήσει κάτω από το 3%, τότε σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχ, η Κομισιόν θα ξεκινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, βάση της οποίας, εντός ενός έτους από τη διαπίστωση της παραβίασης των κανόνων του Συμφώνου, η χώρα μέλος θα πρέπει να έχει μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.

Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε η Κομισιόν μπορεί να επιβάλλει ποινές που μπορεί να είναι άτοκες δεσμεύσεις ποσού έως και 1,5% του ΑΕΠ, να εξαναγκάσει το κράτος μέλος να παρέχει πληροφορίες πριν από την έκδοση ομολόγων, και σε ακραία περίπτωση, μπορεί να αποφασίσει ακόμη και περικοπή πόρων από το ταμείο συνοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα η οποία υπερέβη το όριο του 3% δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με τελευταίο παράδειγμα τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου το Νοέμβριο το Συμβούλιο Ecofin δεν υπερψήφισε τη σχετική πρόταση της Κομισιόν.

Ακολούθησε προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Ecofin, και η σχετική απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επιβαρυντικά δρα το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ, και τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

* Συζήτηση στη Βουλή ζητά η κυβέρνηση

Νωρίτερα εξάλλου, στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v