Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: "Πολιτικές" δηλώσεις Δασκαλόπουλου στη ΓΣ

Σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα, που όπως τόνισε έχει απεμπολήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου.

ΣΕΒ: Πολιτικές δηλώσεις Δασκαλόπουλου στη ΓΣ
Σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα, που όπως τόνισε έχει απεμπολήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου. 

"Στις ρίζες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα βρίσκονται χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας" τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι "ζητούμενο είναι η άμεση σύγκρουση με όλες τις θεσμικές εστίες αναχρονισμού, που εδώ και χρόνια φράζουν τον δρόμο της σύγχρονης Ελλάδας".

Στις εστίες αυτές τοποθέτησε την "υδροκέφαλη, ανεπαρκή και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση", την "υποβαθμισμένη παιδεία, που παράγει σε μεγάλο βαθμό πτυχιούχους ανέργους" αλλά και τις πελατειακές σχέσεις, "που έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας".

Σε αυτά τα θεσμικά προβλήματα, ο κ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε και τη συστηματική δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα μέσα επικοινωνίας. "Οι φυσικοί παράγοντες παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στο στόχαστρο ενός αντιεπιχειρηματικού λαϊκισμού, που εμφανίζει συλλήβδην τους επιχειρηματίες ως διαπλεκόμενους κερδοσκόπους, ανάγοντας το κέρδος σε περίπου άνομη επιδίωξη. Είναι μια αντίληψη που δεν αδικεί μόνο την επιχειρηματική τάξη, αλλά επιπλέον συντηρεί ένα νοσηρό κλίμα στην οικονομία και στην ίδια την κοινωνία".

"Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης -μέσα στα κόμματα, μέσα στην ίδια την κοινωνία. Ένας συναγερμός που θα αναγεννήσει την ελπίδα και θα ξαναδέσει τους Έλληνες ψυχικά με τον τόπο τους. Γιατί σήμερα, σε αυτόν τον τόπο όσοι θέλουν και μπορούν βλέπουν τις προοπτικές τους συνεχώς να παραγράφονται", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος.

Τα μέλη του ΣΕΒ υπερψήφισαν τις θέσεις και το πλαίσιο δράσης

Συνεκλήθη σήμερα, Δευτέρα, 11/5/2009, η ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί πραγματοποιήθηκε η κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης, όπου τα μέλη του ΣΕΒ ενέκριναν τις προτάσεις και υπερψήφισαν το πλαίσιο δράσης του συνδέσμου.

Αναλυτικά, η πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαδικασία εγκατάστασης του προέδρου της συνέλευσης κ. Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τα μέλη του ΣΕΒ. Απολογισμό των πεπραγμένων για τη χρονιά έκανε ο γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Διονύσης Νικολάου, ενώ σύντομη παρουσίαση στα μέλη του ΣΕΒ, με θέμα "Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης", πραγματοποίησε ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος του συμβουλίου ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρωινή συνεδρίαση έκλεισε με ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προς τα μέλη που παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες - δράσεις του ΣΕΒ για το μέλλον.

Το πρώτο μέρος της πρωινής συνεδρίασης της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ ολοκληρώθηκε με τη μυστική ψηφοφορία για την έγκριση των πεπραγμένων, απολογισμού και προϋπολογισμού και της συμπλήρωσης θέσεων παραιτηθέντων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι νέα μέλη στο Δ.Σ. του ΣΕΒ εξελέγησαν ο κ. Ιωάννης Αθ. Γιώτης και ο κ. Απόστολος Ν. Μητσοβολέας

Γεύμα - ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου 

Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι κάθε ημέρα που περνάει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας διογκώνονται.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ετήσια ΓΣ του ΣΕΒ τις πέντε βασικές μας ενότητες, που εμείς θεωρούμε εθνικής προτεραιότητας.

Ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια, υπεύθυνα, αποτελεσματικά, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ένα κράτος που επιτέλους σέβεται, αλλά και στηρίζει τον πολίτη, την πρωτοβουλία του, τις ανάγκες του. Ένα κράτος που κατοχυρώνει την αξιοκρατία.

Ένα κράτος, όχι διογκωμένο, χαλαρό και σπάταλο, αλλά επιτελικό και ισχυρό, που βάζει κανόνες στην αγορά, ελέγχει, σχεδιάζει την αναπτυξιακή πορεία, συμβάλει αποφασιστικά μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις, σχεδιασμένες όχι πελατειακά, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας, της περιφερειακής ανάπτυξης, των νέων αναγκών της «πράσινης ανάπτυξης».

Γι’ αυτό και η δεύτερη στόχευσή μας είναι ακριβώς η αναπτυξιακή μας πορεία, μια νέα δυναμική, ανταγωνιστική οικονομία με αιχμή, θα έλεγα με ευκαιρία, την «πράσινη ανάπτυξη», την αποφασιστική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τρίτος στόχος είναι ένα σύγχρονο αποτελεσματικό σύστημα παιδείας, δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όπως ξέρετε, κι εγώ έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, αλλά και σήμερα θεωρώ ότι, χρειάζεται να ρυθμίσουμε την μη κρατική παιδεία. Όμως, εάν δεν κατανοήσουμε ότι, χωρίς να αλλάξουμε και να επενδύσουμε στη δημόσια παιδεία, δεν θα έχουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά δεν θα έχουμε και ουσιαστική δυνατότητα να απορροφήσουμε τους αποφοίτους μας, θεωρώ ότι θα έχουμε βάλει λάθος προτεραιότητα.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο και δωρεάν, που είναι εργαλείο ανάπτυξης, ευέλικτο και συνδεδεμένο με τις περιφερειακές ανάγκες ανάπτυξης, τις ανάγκες της οικονομίας και που συμβάλει στη συνοχή της κοινωνίας.

Τέταρτος στόχος μας, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες, με ένα αναβαθμισμένο δίκτυο υγειονομικών, κοινωνικών υπηρεσιών, δίπλα στον πολίτη και, βεβαίως, ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Και τέλος, μια Ελλάδα που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή δρώμενα, που διεκδικεί, που διαπραγματεύεται, που διαμορφώνει ευνοϊκές συμμαχίες, και ξέρουμε να το κάνουμε, το έχουμε αποδείξει, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, για την προώθηση της ανάπτυξής μας και την καλλιέργεια της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v