Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη προσεχή Τρίτη η «μάχη» για Άκτιο – Αμβρακία

Την Τρίτη 2 Ιουνίου καλούνται οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να διεκδικήσουν την ανάληψη 4 εργολαβιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ακτιο-Αμβρακία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τη προσεχή Τρίτη η «μάχη» για Άκτιο – Αμβρακία
«Ραντεβού» για το πρώτο σημαντικό δημόσιο έργο που δημοπρατείται από τις αρχές του έτους έχουν τη προσεχή Τρίτη 2 Ιουνίου οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, αφού – μετά από τις τρεις αποτυχημένες απόπειρες για την υποβολή προσφορών τον περασμένο Απρίλιο – έχουν κληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προσέλθουν εκ νέου στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να διεκδικήσουν την ανάληψη των τεσσάρων εργολαβιών που αφορούν στη κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία.

Στο διαγωνισμό που επαναλαμβάνεται μετά την επαναδημοπράτηση του έργου (σ.σ. στάσεις εργασίας των μηχανικών του δημοσίου και των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τον Απρίλιο) αναμένεται να συμμετάσχουν όλες οι εταιρίες της ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας, είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών.

«Μάχη» θα δοθεί, όμως, και για τις εργολαβίες που απευθύνονται στις εταιρίες της 6ης τάξης, αφού εκτιμάται πως στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος αρκετές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, αλλά και θυγατρικές των μεγάλων ομίλων.

Υπενθυμίζεται πως το έργο των 338,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή συνολικά 48,5 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμου έχει χωριστεί σε τέσσερις επιμέρους εργολαβίες:

• Η πρώτη εργολαβία είναι ύψους 142,8 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε εταιρείες της ανώτερης τάξης
• Η δεύτερη με προϋπολογισμό 39,3 εκατ. ευρώ αφορά μόνο εταιρίες με πτυχίο 6ης τάξης
• Στη τρίτη εργολαβία, προϋπολογισμού 46,9 εκατ. ευρώ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο εταιρείες 6ης τάξης όσο εταιρίες με ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο
• Η τέταρτη εργολαβία έχει προϋπολογισμό 62,2 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε εταιρίες 7ης τάξης και σε κοινοπραξίες εταιριών 6ης τάξης

Στα ύψη οι εκπτώσεις;

Οι τεχνικές εταιρίες και δη οι μικρότερες σε μέγεθος που «υποφέρουν» από την έλλειψη κατασκευαστικού αντικειμένου περιμένουν ως …μάνα εξ ουρανού τη δημοπράτηση δημοσίων έργων ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναδημοπρατεί το έργο Άκτιο – Αμβρακία στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που οφείλει να το πράξει (βάσει νόμου, απαιτείται τουλάχιστον διάστημα σαράντα ημερών για την επαναδημοπράτηση ενός έργου σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια ανάθεσής του).

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως την προσεχή Τρίτη – σε περίπτωση φυσικά που ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός – θα φανούν οι προθέσεις των κατασκευαστικών εταιριών όσον αφορά στο ρίσκο που είναι διατεθειμένες να πάρουν προκειμένου να εξασφαλίσουν αντικείμενο εργασιών.

Αν τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα δοθούν κινηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τότε είναι προφανές πως οι εταιρίες έχουν φτάσει στα όριά τους και εκείνο που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι η ανάληψη εργασιών με κάθε τίμημα – ακόμη και οικονομικό – προκειμένου να συνεχίσουν να βρίσκονται στο «παιχνίδι» και να απασχολούν το μηχανισμό παραγωγής έργων που διαθέτουν.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v