Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικοδομή: Από τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη

Από Σεπτέμβριο βλέπουν ανάκαμψη της οικοδομής οι εργολάβοι, ενώ επιμένουν στη διατήρηση υψηλών τιμών και συζητούν μείωση μόνο σε μη προνομιούχα ακίνητα. Τα κυβερνητικά μέτρα και οι εκτιμήσεις για τα αδιάθετα ακίνητα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Οικοδομή: Από τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη
Διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού φαίνεται πως θα κάνουν φέτος οι εργολάβοι, αφού δεν προτίθενται – τουλάχιστον οι περισσότεροι απ’ αυτούς – να ξεκινήσουν την ανέγερση νέων οικιστικών συγκροτημάτων πριν από το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα εκτιμούν, όπως αναφέρει στο euro2day.gr ο πρόεδρός τους Δημήτρης Καψιμάλης, πως εφόσον «τακτοποιηθεί» το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων θα υπάρξει σοβαρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας από το Φθινόπωρο και έπειτα, μιας και το διαθέσιμο απόθεμα σε νεόδμητες κατοικίες θα αρχίσει να εξαντλείται.

Σύμφωνα με τους εργολάβους, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 90.000 νέες κατοικίες που δεν έχουν πουληθεί, αριθμός που όμως οι κτηματομεσίτες και οι σύμβουλοι ακινήτων «ανεβάζουν» κοντά στις 200.000.

Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζει το απόθεμα στις 137.000 διαμερίσματα, δηλαδή στο ενδιάμεσο των δύο παραπάνω εκτιμήσεων.

Παράλληλα η ίδια μελέτη κάνει λόγο για μείωσή του στις 70.000 νέες κατοικίες στα τέλη του έτους (δηλαδή φέτος θα πουληθούν περί τις 67.000 ακίνητα) και στις 40.000 μέχρι τα μέσα του 2010.

Από την πλευρά του ο κ. Καψιμάλης θεωρεί πως το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει εξαντληθεί το απόθεμα και για το λόγο αυτό υποστηρίζει πως αρκετοί κατασκευαστές θα προχωρήσουν στην ανέγερση νέων συγκροτημάτων αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αναζωπύρωση της ζήτησης για την αγορά κατοικίας, αν και οι συναλλαγές που γίνονται εξακολουθούν να είναι σχετικά λίγες σε σχέση με τη προ της κρίσης περίοδο.

Ωστόσο, οι παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν πως σταδιακά - και εφόσον πρώτα εφαρμοστούν τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομίας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων (εκκρεμούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως π.χ. για την εγγύηση του δημοσίου για το επιπλέον 25% του δανείου που δεν χορηγούν οι τράπεζες) - θα αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών.

Μείωση τιμών μόνο στα «ελαττωματικά» ακίνητα

Πάντως, στην προσπάθεια για ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος οι εργολάβοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμβάλουν ουσιαστικά μέσω της περαιτέρω μείωσης των τιμών των ακινήτων. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων μηνών – έστω κι αν αυτή δεν έχει ακόμη σε σημαντικό βαθμό μετουσιωθεί σε συναλλαγές – φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδεχόμενο περιορισμού των οικονομικών απαιτήσεων πολλών κατασκευαστών.

«Αφού αντέξαμε ένα χρόνο όταν η κατάσταση ήταν πολύ πιο δύσκολη, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε υπομονή ακόμη μερικούς μήνες χωρίς να ξεπουλήσουμε τα ακίνητα που διαθέτουμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εργολάβοι, φανερώνοντας τις προθέσεις τους.

Σημειώνεται πως οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο, βάσει της τελευταίας μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ποσοστό 7% από τα μέσα του 2008 όταν και εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, είναι υπερτιμημένες κατά περίπου 10% σε σχέση με τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας και επομένως μια περαιτέρω μείωση δεν θα προκαλούσε κατάρρευση της κτηματαγοράς, εντούτοις οι εργολάβοι αποκλείουν μια τέτοια εξέλιξη.

Πάντως, δεν αποκλείουν να το πράξουν μόνο στη περίπτωση των μειονεκτικών – ελαττωματικών ακινήτων, διαμερισμάτων δηλαδή που είτε «βλέπουν» στον ακάλυπτο χώρο των πολυκατοικιών, είτε έχουν κακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ενεργειακή απόδοση, είτε δεν διαθέτουν υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, οι τιμές στα συγκεκριμένα ακίνητα ίσως μειωθούν ακόμη 10% τους προσεχείς μήνες με στόχο οι εργολάβοι να απαλλαγούν από αυτά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους τόσο στη προώθηση των «καλών» διαμερισμάτων όσο και στις νέες αναπτύξεις που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v