Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσκλήσεις πάνω από 800 εκ. για το ΕΠΑΝ ΙΙ

Τη πορεία ενεργοποίησης του ΕΠΑΝ ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. παρουσίασε σήμερα ο Υπ. Ανάπτυξης. Στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2009, θα εκδοθούν πρόσθετες προσκλήσεις πάνω από 800 εκ.

Προσκλήσεις πάνω από 800 εκ. για το ΕΠΑΝ ΙΙ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έδωσε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουνίου 2009, στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα, συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2000-2008 (ΕΠΑΝ Ι- Γ’ ΚΠΣ) και την παρουσίαση της πορείας ενεργοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007- 2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ - ΕΣΠΑ).

-----ΕΠΑΝ Ι

Το πρόγραμμα του ΕΠΑΝ Ι λήγει ουσιαστικά σε μερικές μέρες, στις 30 Ιουνίου με την εξαίρεση ορισμένων δράσεων, μικρών όμως δράσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που λήγουν το Δεκέμβρη, λόγω μιας παράτασης που είχε δοθεί εξ αιτίας των πυρκαγιών.

Οσον αφορά στο ΕΠΑΝ Ι, το οποίο είχε συγκεκριμένους άξονες: «Στήριξη επιχειρηματικότητα και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας», «Δημιουργία ενεργειακών υποδομών», «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών» και «Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού», ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν δημόσια δαπάνη.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των δαπανών, στο Γ’ ΚΠΣ στο ΕΠΑΝ το 44% δόθηκε στον τομέα της μεταποίησης, το 25% στην ενέργεια, το 13% στην έρευνα, το 10% στον τουρισμό, το 5% στο εμπόριο πρώτη φορά που έγινε επιλέξιμη δράση το εμπόριο και το 3% σε Τεχνική Βοήθεια του προγράμματος.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα είδη της δράσης που υποστηρίχθηκαν το 70% των δαπανών δόθηκε για ενισχύσεις προγραμμάτων σε επιχειρήσεις ουσιαστικά. Το 21% για δημιουργία υποδομών, το 6% σε ανθρώπινους πόρους και το 3% όπως είδαμε στην Τεχνική Βοήθεια.

Το ΕΠΑΝ Ι χρηματοδότησε 22.600 επενδυτικά, υποστήριξε την ίδρυση 4.000 επιχειρήσεων και μέσω των ΚΕΤΑ έδωσε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις.

Χρηματοδότησε τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και κυρίως την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, ο σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός με την Τουρκία. Το ΕΠΑΝ Ι επίσης χρηματοδότησε τους περιφερειακούς πόλους καινοτομίας, Clusters, Θερμοκοιτίδες καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσε τις τουριστικές υποδομές.

Επίσης μέσω του ΕΠΑΝ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έδωσε ενισχύσεις μέσω του ΕΠΑΝ Ι σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις με 390 εκ. για δάνεια και επιδότηση επιτοκίου και στη συνέχεια αξιοποιήσαμε, όταν ξέσπασε και η τελευταία χρηματοοικονομική κρίση το εργαλείο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ, για να δώσουμε ενισχύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

-----ΕΠΑΝ ΙΙ

Το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του ΕΣΠΑ του Δ’ ΚΠΣ. Έχει σχεδιαστεί μετά από ευρεία διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Έχει τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες:

1. Επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Θα δείτε μετά ότι πραγματικά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα. Αυτός έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με όλους τους τομείς.
2. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, που αφορά σε ενισχύσεις επιχειρήσεων.
3. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αφορά σε δράσεις που πρέπει να κάνει και το ίδιο το κράτος για να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
4. Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας με ενίσχυση της αειφορίας και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται μια σειρά από δράσεις που είναι σε διαφορετικούς τομείς: Πράσινη ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία, βιομηχανία, τουρισμός, εμπόριο, προστασία του καταναλωτή, πολιτισμός και υγεία.

Μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ ενισχύεται η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα προϋπολογισμό που φτάνει μαζί με την ιδία συμμετοχή στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη είναι 3,2 δισ. ευρώ.

Κατανομή των πιστώσεων ανά τομείς:

«Ενίσχυση καινοτομίας, οικονομία της γνώσης» 20% του προϋπολογισμού, «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» 29%, «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» 23%, «Πράσινη Ανάπτυξη και Αειφορία» 26% και 2% θα δοθούν στις δράσεις Τεχνικής Βοήθειας.
Το ΕΠΑΝ ΙΙ όπως και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα σχεδιάστηκε έχοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια και γι' αυτό το 82% των δράσεων κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα και την άρση των τοπικών ανισοτήτων.

Hδη έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί δράσεις ύψους περίπου 910 εκ. ευρώ από το καινούργιο πρόγραμμα. Τα 680 εκ. ευρώ για ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 230 για υποδομές και δράσεις υποστήριξης του προγράμματος.

Στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2009, πέραν όσων δράσεων έχουν προκηρυχθεί, έχουν προγραμματιστεί και θα εκδοθούν πρόσθετες προσκλήσεις προϋπολογισμού πάνω από 800 εκ.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 θα έχουν προκηρυχτεί δράσεις ύψους 1,450 εκ. € με βάση την ενημέρωση που είχα πριν από λίγο από την Ειδική Γραμματεία, με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Στη συνέχεια υπάρχουν δράσεις για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με βάση τις εξαγγελίες που έκανα όταν επισκέφτηκα πρόσφατα τη Ρεβυθούσα. Έχουμε τις δράσεις για το Πράσινο Νησί που είμαστε σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και σ’ αυτό το πρόγραμμα και θα γίνουν και αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις για να πάνε γρηγορότερα οι διαδικασίες.

Η προώθηση συστημάτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δράσεις ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ. Η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Ίδρυση κέντρων υποδοχής επενδυτών και κέντρων υποστήριξης επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της διοικητικής και λειτουργικής υποδομής των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Έρευνας της Αγοράς, καθώς και τα Γραφεία Ενημέρωσης των Καταναλωτών, είναι δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον τρίτο άξονα του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v