Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: Διευκρινίσεις για φορολόγηση μερισμάτων

Διευκρινίσεις σχετικά με την φορολογική μεταχείριση μερισμάτων που διανέμουν ημεδαπές Α.Ε. σε αλλοδαπούς δικαιούχους, παρέχει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομίας.

ΥΠΟΙΟ: Διευκρινίσεις για φορολόγηση μερισμάτων
Την υποχρέωση των ημεδαπών επιχειρήσεων να παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10% όταν «διανέμουν κέρδη με τη μορφή, αμοιβών και ποσοστών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών, αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές», υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα.

Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ημεδαπές εταιρείες δεν προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου επί των κερδών που διανέμουν προς εταιρείες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων είναι θυγατρικές.

Παράλληλα, εάν πρόκειται για μερίσματα που αποκτώνται από κατοίκους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) κρατών, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνομολογήσει Συμβάσεις/Συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για την φορολογική τους μεταχείριση εφαρμόζονται οι διατάξεις των οικείων Συμβάσεων/Συμφωνιών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το ποσοστό φόρου, το οποίο προβλέπεται από τις διατάξεις της εθνικής φορολογικής νομοθεσίας, είναι ευνοϊκότερο από αυτά που προκύπτουν από τις Συμβάσεις/Συμφωνείες, τότε θα εφαρμόζεται το ποσοστό που ορίζεται από τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας.


* Η εγκύκλιος και οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v