Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Τα νέα μέτρα για χονδρικές αγορές

Τα νέα Σχέδια Μέτρων αναφορικά με τις χονδρικές αγορές που εξυπηρετούν τη λιανική αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο ενέκρινε η ΕΕΤΤ, κατόπιν της διενέργειας σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης.

ΕΕΤΤ: Τα νέα μέτρα για χονδρικές αγορές
Τα νέα Σχέδια Μέτρων αναφορικά με τις χονδρικές αγορές που εξυπηρετούν τη λιανική αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο ενέκρινε η ΕΕΤΤ, κατόπιν της διενέργειας σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης.

Τα εν λόγω Σχέδια Μέτρων, τα οποία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν τις χονδρικές Αγορές φυσικής πρόσβασης σε υποδομή δικτύου σε σταθερή θέση (συμπεριλαμβανομένης της πλήρως και μεριζόμενης αδεσμοποίητης πρόσβασης) (Αγορά 4) και χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (ΧΕΠ, Αγορά 5).

Σύμφωνα με την ανάλυση των εν λόγω αγορών, η ΕΕΤΤ αφού έλαβε υπ’ όψη τα σχόλια των παικτών της αγοράς προτείνει να ορισθεί ο ΟΤΕ ως έχων Σημαντική Ισχύ (ΣΙΑ) και στις δύο ανωτέρω αγορές. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να υπόκειται στις υποχρεώσεις που του είχαν επιβληθεί και στον προηγούμενο κύκλο ανάλυσης.

Οι υποχρεώσεις αυτές διευρύνονται και επεκτείνονται στο 2ο κύκλο ανάλυσης προς όφελος του ανταγωνισμού ως ακολούθως:

• Υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε αγωγούς/σωληνώσεις και φρεάτια στην αγορά φυσικής πρόσβασης (duct sharing).

• Υποχρέωση παροχής πρόσβασης ΧΕΠ (bitstream) σε επίπεδα πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Το συγκεκριμένο επίπεδο πρόσβασης αυξάνει τις δυνατότητες δραστηριοποίησης των εναλλακτικών παρόχων σε μελλοντικές και ανεπτυγμένες υπηρεσίες.

• Αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ΧΕΠ (bitstream) από τη μέθοδο του retail minus στη μέθοδο της κοστοστρέφειας.

• Διεύρυνση της υποχρέωσης μη διακριτικής μεταχείρισης των υπηρεσιών ΧΕΠ (bitstream) στην περίπτωση που ο ΟΤΕ παρέχει υπηρεσίες με ποιότητα καλύτερη του best effort στο λιανικό του άκρο.

Η διαδικασία ανάλυσης των συγκεκριμένων χονδρικών αγορών αποσκοπεί στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ώστε ο τελικός καταναλωτής να απολαμβάνει τις υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε χαμηλές τιμές σε κάθε σημείο της Ελληνικής Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες Κοινοποιήσεις των Σχεδίων Μέτρων για τις προαναφερθείσες αγορές είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2006. Η ΕΕΤΤ προέβη σε νέα ανάλυση των αγορών (2ος κύκλος ανάλυσης), όπως προβλέπεται από τις σχετικές Εθνικές και Κοινοτικές Διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ελλάδα.

Το τεύχος της Κοινοποίησης καθώς και τα σχόλια των παικτών της αγοράς κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ:
http://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News/news_0912.html

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v