Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση

Επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΠΑ: Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση
Επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ρωτούν αν η κυβέρνηση εμμένει, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΠΑ, καθώς και για τη στάση απέναντι στα δικαιώματα της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών έχει ως εξής:

"Θέμα: Ιδιωτικοποίηση Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ

Όπως είναι γνωστό, η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε εσπευσμένα να προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ, αν και τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση προέκρινε και επανειλημμένα είχε ανακοινώσει ότι θα προωθούσε τη μετοχοποίηση της εν λόγω εταιρίας.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσλάβει για το σκοπό αυτό την Rothchild, την Alpha Bank, τη Deutsche Bank, και την UBS, ως Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους και, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αναμένουν τις προτάσεις τους για τη βέλτιστη λύση αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Με δεδομένα:

α) τη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ, που είναι Ελληνικό Δημόσιο 65% και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ΑΕ 35%,

β) το υφιστάμενο δικαίωμα προαίρεσης της ΔΕΗ ΑΕ για εξαγορά μέχρι του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ και

γ) το σημερινό εταιρικό σχήμα του ομίλου εταιριών της ΔΕΠΑ, που περιλαμβάνει το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ως 100% θυγατρική εταιρία), τις υφιστάμενες 3 ΕΠΑ στις περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (θυγατρικές κατά 51%, μέσω της Εταιρίας Διανομής Αερίου ΑΕ, που ελέγχεται κατά 100% από τη ΔΕΠΑ) και την εταιρία ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ (κοινή εταιρία με την ιταλική Edison και με ποσοστό συμμετοχής 50%, που θα εκμεταλλεύεται το υποθαλάσσιο τμήμα του ελληνο-ιταλικού αγωγού)

η υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ θα σημάνει στην πράξη:

- τον περιορισμό, αν όχι την απώλεια, του ελέγχου του κράτους πάνω στο φυσικό μονοπώλιο του δικτύου μεταφοράς και της υπόλοιπης βασικής υποδομής του φυσικού αερίου στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,

- την απώλεια του ελέγχου του κράτους στην κρίσιμη δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου των ΕΠΑ προς εκατοντάδες χιλιάδες οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές,

- την ενδεχόμενη ακύρωση των επεκτάσεων του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας και

- την παραχώρηση στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλιών και δικαιωμάτων αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, που ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Αν εμμένουν για καθαρά εισπρακτικούς λόγους στην απόφαση τους να αναζητήσουν στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΠΑ, εταιρία που ιδιαίτερα μέσα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ένας από τους λίγους φορείς που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.

2. Αν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη de facto κατάσταση που θα δημιουργήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ (ειδικά αν παραχωρηθεί και το management), αφού στη πράξη θα έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στην εγχώρια αγορά αερίου.

3. Ποια θέση θα κρατήσουν σε περίπτωση που η ΔΕΗ ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που της δίνει ο νόμος για εξαγορά μετοχών στη ΔΕΠΑ;

4. Πώς σκοπεύουν σε μια τέτοια περίπτωση να προστατεύσουν τα δικαιώματα της ΔΕΗ ως μετόχου μειοψηφίας, έναντι των αυξημένων δικαιωμάτων που πρόκειται να παραχωρηθούν στο στρατηγικό επενδυτή; Αντίστοιχο ερώτημα υπάρχει και για τα ΕΛΠΕ που ήδη κατέχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ.

5. Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΔΕΣΦΑ και ο ζωτικός του ρόλος για την διαφανή, ομαλή και χωρίς διακρίσεις λειτουργία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να μην επηρεασθούν από την παρουσία και τα συμφέροντα του στρατηγικού επενδυτή;

6. Πώς σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, και κυρίως την επέκταση του Συστήματος σε νέες περιοχές της χώρας, αφού η εμπειρία διδάσκει πως τέτοιου είδους επενδύσεις πραγματοποιούνται από ιδιώτες μόνον στις περιπτώσεις που διασφαλίζονται πολύ υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαια που επενδύουν και δεν εμπίπτουν απαραίτητα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο;

7. Τέλος, με ποιον τρόπον θα διασφαλίσουν ότι ο στρατηγικός επενδυτής δε θα δημιουργήσει προσκόμματα στην υλοποίηση των διεθνών διασυνδέσεων, αλλά και άλλων κρίσιμων επενδύσεων εντός της χώρας, που είναι αναγκαίες για την βελτίωση των συνθηκών της ασφάλειας του ενεργειακού της εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας αερίου και την αναβάθμιση του διεθνούς της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Φίλιππος Σαχινίδης
Απόστολος Κατσιφάρας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v