Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Σε 3 πυλώνες η στρατηγική για οικονομία

Τολμηρές τομές σε τρεις κατευθύνσεις προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως τόνισε η υπεύθυνη του κινήματος για την οικονομία, κ. Λούκα Κατσέλη στην ημερίδα των 5 επιμελητηρίων της χώρας.

Κατσέλη: Σε 3 πυλώνες η στρατηγική για οικονομία
Τολμηρές τομές σε τρεις κατευθύνσεις προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως τόνισε η υπεύθυνη του κινήματος για την οικονομία, κ. Λούκα Κατσέλη στην ημερίδα των 5 επιμελητηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η υπέρβαση της σημερινής κρίσης, μπορεί να γίνει μόνο με την υιοθέτηση τολμηρών τομών, για: 

- Την ανασυγκρότηση των θεσμών διακυβέρνησης. 
- Την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. 
- Την αναθεώρηση βασικών επιλογών οικονομικής πολιτικής.

1. Ανασυγκρότηση θεσμών διακυβέρνησης:

Στο χώρο της οικονομίας, η πρώτη αυτή μεγάλη επιλογή συνδέεται με συγκεκριμένες προτεραιότητες:

1. Την ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου. 

- Με ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας πρόληψης εναρμονισμένων πρακτικών, δηλαδή των Καρτέλ, κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Μονοπωλίων της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Με ανεξάρτητη, ισχυρή και αποτελεσματική εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ενεργοποίηση του δημοσίου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, η παροχή απαραίτητης ρευστότητας στην αγορά και η προστασία του καταναλωτή / δανειολήπτη από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.
- Με αναδιάρθρωση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου και δημιουργία Ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, εισαγωγή ενός σύγχρονου πτωχευτικού δικαίου καταναλωτών και αναμόρφωση της λειτουργίας του Τειρεσία.
- Με αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

2. Την αποτελεσματική και διαφανή δημοσιονομική διαχείριση
- Με τον μετασχηματισμό του Προϋπολογισμού του Κράτους σε ουσιαστικό «Προϋπολογισμό Προγραμμάτων» με τη μορφή τρίχρονων συμβολαίων. Με ξεκάθαρη αποτύπωση επιχειρησιακών προγραμμάτων και μετρήσιμων στόχων καθώς και με παρακολούθηση και αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων. 
- Με αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία κατάθεσης και συζήτησης του Ετήσιου Προϋπολογισμού, του «Απολογισμού» και της «Έκθεσης Ελέγχου», ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η δημοσιονομική διαχείριση και αποτελεσματικότητα.
- Με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε να εξαλειφθούν ο σημερινός κατακερματισμός και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων των φορέων ελέγχου και να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος τόσο της νομιμότητας, όσο και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών. 
- Με την κατοχύρωση της ουσιαστικής θεσμικής ανεξαρτησίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της καθιέρωσης εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και κοινών, διεθνώς αποδεκτών προτύπων ελέγχου σε κάθε Υπουργείο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και Δημόσιο Οργανισμό. 
- Με την εφαρμογή ενός απλού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, που θα εγγυάται δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους.
- Με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου πρότυπου φορολογικών υπηρεσιών, βάσει διεθνών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει στόχων. Με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία. 
- Στο τέλος με τη δημοσίευση όλων των διοικητικών αποφάσεων των Υπουργείων (Υπουργικών Αποφάσεων και Κ.Υ.Α)
- Την προώθηση σύγχρονων αρχών οργάνωσης και διοίκησης στον δημόσιο τομέα
- Με εισαγωγή σύγχρονών φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών εργαλείων και διαδικασιών, με πλήρη μηχανοργάνωση, με αποκέντρωση και αυστηρούς κανόνες διαφάνειας των συναλλαγών.

3. Ένα σύγχρονο και απλό ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

- Με την εξάλειψη του φαινομένου επικάλυψης αρμοδιοτήτων και τον περιορισμό της πολυνομίας 
- Με τη συστηματική απλοποίηση και επαναρύθμιση των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και τη θέσπιση συγκεκριμένων χρονικών ορίων για την υποβολή ενστάσεων
- Με τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), μιας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας μιας στάσης για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
- Με τη δημιουργία αξιόπιστου χωροταξικού σχεδίου, για την επίλυση των προβλημάτων χωροθέτησης των επιχειρήσεων και τη δημιουργία εξειδικευμένων τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε επίπεδο νομού ή δήμου.

2. Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη. Στόχος να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: Το πλούσιο ενεργειακό απόθεμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μοναδικό πολιτισμικό και φυσικό της κεφάλαιο, τη γεωστρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και το δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό της.

Αυτό πρακτικά για την οικονομική πολιτική σημαίνει πολιτικές για δημιουργία προστιθέμενης αξίας, νέου πλούτου και θέσεων εργασίας:

- Με αξιοποίηση των 50 δις. περίπου από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για την προώθηση επενδύσεων που στοχεύουν στην παραγωγική αναδιάρθρωση.
- Για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των Α.Π.Ε.
- Για την αναβάθμιση του αγροτοδιατροφικού τομέα, των τουριστικών αλλά και πολιτιστικών υπηρεσιών. 
- Για την προώθηση στοχευμένων επενδύσεων σε ενεργειακά, μεταφορικά και ευρυζωνικά δίκτυα. 
- Με την ανάδειξη της αναπτυξιακής ταυτότητας κάθε αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας μέσω της αναμόρφωσης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και του Επενδυτικού Νόμου και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων. 
- Με σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία στο 5+2% του ΑΕΠ. 
- Με διοχέτευση επαρκούς ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ, και αποκατάσταση της λειτουργίας του θεσμού του ΤΕΜΠΜΕ. 
- Μέτρα στήριξης και αναδιάρθρωσης των κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα (αγροτικός τομέας, κλωστοϋφαντουργία).

3. Τρίτη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η αναθεώρηση των βασικών επιλογών της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, την διατήρηση θέσεων εργασίας, την δημοσιονομική εξυγίανση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό σημαίνει τρεις μεγάλες προτεραιότητες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής:

1. Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και των ασθενέστερων και κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, με:
- Την εφαρμογή ενιαίας, τιμαριθμοποιημένης, προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής, για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και ισότητας.
- Τη μείωση και όχι αύξηση του φορολογικού βάρους για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
- Την κατάργηση του ΕΤΑΚ και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Στοχευμένες ενισχύσεις σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που πλήττονται άμεσα, μέσω ενός Εκτάκτου Επιδόματος Αλληλεγγύης ύψους από 500-1300€, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
- Ενίσχυση του ΕΣΥ και σταδιακή ανάπτυξη ενός πλήρους δικτύου υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο ΟΤΑ, που θα παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και θα εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στον πολίτη.

2. Στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας με στοχευμένα μέτρα όπως: 

- Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για 4 χρόνια. 
- Την κατάργηση των stage στο δημόσιο, καθώς και των ανασφάλιστων stage στον ιδιωτικό τομέα. 
- Τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με τη δημιουργία Περιφερειακών ΟΑΕΔ με πλήρη οργανωτική, λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία 
- Την εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη ανέργων και απολυμένων σε τομείς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό (περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, φύλαξη σχολείων κλπ.).

3. Δημοσιονομική Εξυγίανση 

- Με δραστική περιστολή της σπατάλης και των τρεχουσών καταναλωτικών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων από τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών, των αμυντικών δαπανών και την αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. 
- Με στοχευμένη ανακατανομή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού προς όφελος των δημοσίων επενδύσεων, της παιδείας, της έρευνας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. 
- Με εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής που προτείνουμε, όπου τα φορολογικά βάρη καθορίζονται με βάση τη φοροδοτική ικανότητα. 
- Την προώθηση ριζικών τομών στη φορολογική διοίκηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v