Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παραλύει" η κτηματαγορά του κέντρου

Τα επεισόδια και η έλλειψη πολιτικής για τους μετανάστες μεταθέτουν χρονικά τα σχέδια των υποψηφίων αγοραστών ακινήτων. "Παγώνουν" σχέδια για επενδύσεις. Σε ποιες περιοχές εμφανίζεται πτώση ζήτησης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Παραλύει η κτηματαγορά του κέντρου
Σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους μετανάστες και τις σχέσεις τους με τους ημεδαπούς, μεταθέτουν πλέον τα σχέδιά τους όσοι – έλληνες και ξένοι – σκέφτονταν να αποκτήσουν ακίνητο σε εκείνες τις γειτονιές της Αθήνας όπου τα τελευταία χρόνια ζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που καταφτάνουν από φτωχές χώρες της Ανατολής.

Τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων και η ένταση που επικρατεί, έχουν επηρεάσει άμεσα τη κτηματαγορά σε περιοχές όπως οι πλατείες Αττικής και Αμερικής, η Βικτώρια, ο σταθμός Λαρίσης και το Μεταξουργείο, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει πέσει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα (από έλληνες για επενδυτικούς λόγους κυρίως και από ξένους για ιδιοκατοίκηση) έχει περιοριστεί αισθητά και εκτιμούν πως η ζήτηση δεν θα τονωθεί όσο η πολιτεία δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν ξεκαθαρίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, τα ακίνητα στις «γειτονιές» των μεταναστών - τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν ηλικία άνω των 20 ετών - έχουν απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω της υποβάθμισης των περιοχών και της απουσίας σχεδίου οργανωμένων αναπλάσεων.

Έτσι, αυτή τη στιγμή οι τιμές των παλαιών κατοικιών γύρω από την πλατεία Αττικής κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ από τα 800 ευρώ ξεκινά το μέσο κόστος αγοράς ακινήτου στο Μεταξουργείο, την Ομόνοια, τα Πατήσια, τις πλατείες Αμερικής και Βικτωρίας, αλλά και κοντά στο σταθμό Λαρίσης. Λίγο ακριβότερα, με τιμές που ξεκινούν από τα 900 – 1.000 ευρώ είναι τα παλαιά σπίτια στα Σεπόλια, τον Κολωνό και τον Κεραμικό.

Αναβάθμιση μέσω αναπλάσεων

Οι περιοχές αυτές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν δεδομένου ότι βρίσκονται κοντά στο κέντρο και παράλληλα έχουν καλές προσβάσεις και δίκτυα μεταφορών (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό κ.α.).

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναπλάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που πραγματοποιήθηκαν στη Πλάκα, στου Ψυρρή ή και πιο πρόσφατα στο Γκάζι. Οι αναπλάσεις που έγιναν εκεί αναβάθμισαν ολόκληρες περιοχές, ενίσχυσαν τη ζήτηση και κατά συνέπεια τις αξίες των ακινήτων», αναφέρουν οι κτηματομεσίτες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, παρόμοια θα ήταν η εξέλιξη και στις γειτονιές όπου σήμερα υπάρχει έντονο το στοιχείο των μεταναστών, ενώ οι αναπλάσεις θα ανέκοπταν τη φυγή των ελλήνων προς τα άλλα προάστια του λεκανοπεδίου. Πιθανότατα, μάλιστα, να συνέβαλαν και στην επιστροφή αρκετών από τους παλαιούς κατοίκους λόγω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v