Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντός της εβδομάδας τα φορολογικά μέτρα

Ίσως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο "πακέτο" μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010. Το νέο πακέτο το φθινόπωρο. Οι προτεραιότητες.

Εντός της εβδομάδας τα φορολογικά μέτρα

Ίσως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο "πακέτο" μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.

Η επιδείνωση που καταγράφεται σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως η μεταποίηση, οι εξαγωγές και ο τουρισμός δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου.

Έως το τέλος του επόμενου έτους θα πρέπει να βρεθούν μέσω είτε της αύξησης των εσόδων είτε της περιστολής των δαπανών περίπου 5,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3%.

Η δημοσιονομική διόρθωση αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και στο υπουργείο Οικονομίας υπογραμμίζουν: "Τα ψέματα και οι δικαιολογίες τελείωσαν. Ή θα αποφασίσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος μας είτε τότε πράγματι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Μαγικές συνταγές για να μειώσουμε το έλλειμμα δεν υπάρχουν. Είτε θα μειώσουμε τις δαπάνες, είτε θα αυξήσουμε τα έσοδα, είτε και τα δύο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο περικοπής κρατικών δαπανών και ως το τέλος του Ιουνίου θα εκτιμήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Και αν χρειαστεί θα λάβει πρόσθετα μέτρα".

Σε αυτή τη φάση τα μέτρα θα αφορούν κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας, για να ακολουθήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου δεύτερη δέσμη μέτρων τα οποία θα σχετίζονται και με την άμεση φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί:

-Αύξηση από 10% έως 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην απλή και στη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη.

-Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση για τα συμβόλαια κινητών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ τον μήνα.

-Επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα.

-Νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την έκδοση των σχετικών αδειών.

-Απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν δημόσια κτήματα.

Στο φθινοπωρινό πακέτο, το οποίο θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται:

-Επιβολή για δεύτερη χρονιά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

-Πάγωμα μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα και για το 2010.

-Αύξηση κατά 25% των τελών κυκλοφορίας.

-Ενίσχυση του κινήτρου που παρέχεται στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις.

-Νέο σύστημα τεκμηρίων (κόστος χρήσης) για τα φετινά εισοδήματα.

-Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

Καμία παράταση

Η χώρα μας δεν έχει ουσιαστικά κανένα περιθώριο ελιγμών στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος, καθώς η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει την παραμικρή παράταση μετά το τέλος του 2010.

Ήδη ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια, με πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι: "Πρέπει να επιβληθούν σκληρά, μόνιμα και κυρίως αξιόπιστα μέτρα" για την άμεση μείωση του ελλείμματος.

Ο ίδιος τονίζει: "Θέλω να δω να εφαρμόζονται φιλόδοξα και προπαντός αξιόπιστα μέτρα στην αρχή, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τα τέλη του 2010. Από εκεί και πέρα η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός σε διαρθρωτικό επίπεδο. Το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 ήταν στο 6,1% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%".

Ο πρώτος έλεγχος της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου.

Προτεραιότητες

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται παράλληλα η τόνωση της αγοράς προκειμένου να παραμείνει με θετικό πρόσημο η ανάπτυξη:

Στο πλαίσιο αυτό επισπεύδεται η υλοποίηση του νέου κύκλου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1,250 δισ. ευρώ

Παρά τα 5 δισ. ευρώ που έριξε η κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων μέχρι το τέλος Απριλίου έναντι 8,8 δισ. ευρώ που αποτελούν τις συνολικές πληρωμές του φετινού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να φρενάρει την ταχεία διολίσθηση προς την ύφεση και στόχος είναι τώρα να παραμείνει η ανάπτυξη πάνω από τη μηδέν έστω και οριακά.

Καίριοι κλάδοι, όπως η οικοδομή, οι κατασκευές, η βιομηχανία, το εμπόριο κ.λπ. που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τους τροφοδότες της ανάπτυξης επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
Από την εξασθένηση αυτών των τομέων η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο "έκατσε' στο 0,3%.

"Πονοκέφαλος" για την κυβέρνηση είναι και η συνεχής κάμψη του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει στο 5% - 6%, έναντι αρχικού κυβερνητικού στόχου 10%. Η πτώση αντανακλά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις χορηγήσεις δανείων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ στο 1%. Σε αυτό επηρεάζουν καταλυτικά η αυστηροποίηση των κριτηρίων χορηγήσεων από την πλευρά των τραπεζών και η άνοδος των επισφαλών δανείων κοντά στο 6% του συνόλου.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να προχωρά η διάθεση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στους Γερμανούς, μετά την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης της αρχικής συμφωνίας που ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου την περασμένη εβδομάδα.

Έπεται συνέχεια με τη ΔΕΠΑ. Εντός του Αυγούστου οι τέσσερις σύμβουλοι θα παρουσιάσουν συγκεκριμένη πρόταση για τη στρατηγική αποκρατικοποίηση της εταιρίας.

Αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρά, σε αυτή τη χρονική στιγμή τουλάχιστον, το σχέδιο του sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων) για τα ακίνητα του Δημοσίου.

Όσον αφορά στην προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων, επιταχύνεται η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, για να ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα εκκαθαριστικά του 2009.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην είσπραξη του φόρου ακινήτων και από τις 21 μονές του Αγίου Όρους. Έχουν προβλεφθεί εισπράξεις 900 εκατ. ευρώ και έως τώρα δεν έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΤΑΚ εστάλησαν με σοβαρά λάθη στους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα η είσπραξη του περυσινού ΕΤΑΚ να αναβληθεί για φέτος.

Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται και η ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων, καθώς έχουν… μείνει πίσω λόγω του κλεισίματος της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v