Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δέσμευση για τα "ψιλά γράμματα"

Τη δέσμευση της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις των καταναλωτών με τις τράπεζες, απέσπασε η κυβέρνηση.

Τράπεζες: Δέσμευση για τα ψιλά γράμματα
Τη δέσμευση της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις των καταναλωτών με τις τράπεζες, απέσπασαν οι υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης στο σημερινό γεύμα εργασίας που τους παρέθεσε η Ένωση.

Όπως δήλωσε μετά το γεύμα ο υπουργός Ανάπτυξης οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση «αλλά και η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής», πρόσθεσε ο υπουργός, υπονοώντας προφανώς ότι αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο γεύμα συζητήθηκε ακόμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ, η προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης για το 25% των στεγαστικών δανείων αλλά και το θέμα των επισφαλών δανείων για τα οποία αύριο αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά στα ψιλά γράμματα, οι όροι που κρίθηκαν καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και τις οποίες υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι:

Σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου:

1. Η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου, ανάλογα με το ποσό του δανείου.
2. Η προμήθεια ή έξοδα φακέλου.
3. Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και αναζήτηση του συνόλου του ανεξόφλητου ποσού με τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε δόσης ή μέρους αυτής ή των τόκων.
4. Η εκχώρηση και μεταβίβαση στην τράπεζα των μισθωμάτων ακινήτου, ως πρόσθετη ασφάλεια, εφόσον η τράπεζα απαιτεί επιπλέον από τον καταναλωτή να εγγράψει υπέρ αυτού προσημείωση για ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος του δανείου. Ομοίως εάν απαιτεί να διατηρεί το ακίνητο ασφαλισμένο με δικαιούχο την τράπεζα ή να συνυπογράψει τη σύμβαση δανείου ως εγγυητής τρίτο πρόσωπο.
5. Η παραίτηση του εγγυητή από τα ευεργετήματα και τις ενστάσεις των άρθρων 862, 868 του Αστικού Κώδικα (αφορούν απόσβεση εγγύησης λόγω πταίσματος του δανειστή και ελευθέρωση του εγγυητή έπειτα από καταγγελία).
6. Ο υπολογισμός των τόκων με βάση το έτος των 360 ημερών αντί του ημερολογιακού έτους (365 ημέρες).
7. Η καταβολή «πέναλτι» σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής εξόφλησης του δανείου. Επίσης κάθε εξάρτηση του δικαιώματος αυτού με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

* Σε συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών:

8. Η καταβολή προμήθειας σε αναλήψεις μετρητών.
9. Η χρέωση λογαριασμού κατόχου κάρτας σε περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων με συμβατικό τόκο, χωρίς να καθορίζονται εκ των προτέρων ειδικά και εύλογα κριτήρια για τον καταναλωτή.
10. Η αποκλειστική αρμοδιότητα δικαστηρίων ορισμένης πόλης για επίλυση διαφορών μεταξύ τράπεζας και καταναλωτή.
11. Ο ορισμός συγκεκριμένης προθεσμίας από τη λήψη του μηνιαίου λογαριασμού, μετά το πέρας της οποίας ο καταναλωτής δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει τα αναγραφόμενα οφειλόμενα ποσά.
12. Η δυνατότητα της τράπεζας να καταγγέλλει μονομερώς και να απαγορεύει τη χρήση της κάρτας ή να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.
13. Η επιβάρυνση του καταναλωτή με προμήθεια ή έξοδα χορήγησης βεβαίωσης οφειλών.
14. Η αναπροσαρμογή του ύψους της ετήσιας συνδρομής πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.

**Σε συμβάσεις λογαριασμού κατάθεσης:

15. Η επιβολή εξόδων κίνησης κατά την κρίση της τράπεζας σε κάθε λογαριασμό κατάθεσης που δεν ξεπερνά το πλαφόν που εκείνη ορίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v