Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: Διευκρινίσεις για μετατροπή εταιριών

Δεν επέρχεται κατάλυση του νομικού προσώπου όταν γίνεται μετατροπή μιας ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας σε Ανώνυμη Εταιρεία ή σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, διευκρινίζει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΙΟ: Διευκρινίσεις για μετατροπή εταιριών
Δεν επέρχεται κατάλυση του νομικού προσώπου όταν γίνεται μετατροπή μιας ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας (Ο. Ε., ΕΠΕ ) σε Ανώνυμη Εταιρεία ή σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Α. Ε. ή ΕΠΕ), διευκρινίζει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι κατά τη μετατροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του κ.ν.2190/1920 ή του άρθρου 53 του ν.3190/1955, αντίστοιχα, δεν επέρχεται κατάλυση του νομικού προσώπου της μετατρεπόμενης εταιρείας και επομένως, είναι δυνατή η εν λόγω μετατροπή και μπορεί το αποτέλεσμα να εξαχθεί λογιστικά, ακόμα κι αν αυτή τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Στην περίπτωση αυτή δεν συντάσσεται φορολογικός ισολογισμός κατά το χρόνο της μετατροπής και η δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλει η προερχόμενη από το μετασχηματισμό Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. θα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα των πράξεων της μετατραπείσας προσωπικής εταιρείας (από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την χορήγηση ΑΡΜΑΕ), κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και στην περίπτωση μετατροπής Ε.Π.Ε. σε Α.Ε με τις διατάξεις του κ.ν.2190/1920.

Τα ίδια ισχύουν και για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της Α.Ε. ή της Ε.Π.Ε. που προέρχεται από την μετατροπή, όταν η μετατρεπόμενη προσωπική εταιρεία έχει τηρήσει βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. αλλά τα αποτελέσματά της προσδιορίζονται λογιστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.2238/1994.
 
Επισημαίνεται, ότι κατά το χρόνο λήψης του ΑΡΜΑΕ πρέπει να διενεργηθεί απογραφή έναρξης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, στην οποία, εκτός των άλλων, καταχωρείται και το αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) που προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία Β’ κατηγορίας από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου μέχρι τον ανωτέρω χρόνο (λήψη ΑΡΜΑΕ).

Επίσης, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών έχουν εγκρίνει πολλές τροποποιήσεις προσωπικών εταιρειών με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. σε Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. και η ενέργειά τους αυτή ήταν σύννομη με τις διατάξεις του κ.ν.2190/1920 και του ν.3190/1955 αφού δεν κάνουν καμία διάκριση ως προς τα τηρούμενα βιβλία των μετατρεπόμενων εταιρειών και για λόγους χρηστής διοίκησης, με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό, ότι οι εν λόγω μετατροπές αναγνωρίζονται φορολογικά. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, η υπεραξία που προκύπτει κατά τη μετατροπή φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v