Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα για μη ταυτοποίηση καρτοκινητών

Πρόστιμα από 7.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δεν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Πρόστιμα για μη ταυτοποίηση καρτοκινητών
Πρόστιμα από 7.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δεν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή.

Την ευθύνη για την εφαρμογή των ρυθμίσεων καθώς και την δικαιοδοσία για την επιβολή των προστίμων στις εταιρείες που παραβαίνουν τις ρυθμίσεις αυτές θα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες έως την 30η Ιουνίου του 2010 να ενημερώσουν τους ανώνυμους συνδρομητές προπληρωμένου χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας, ώστε αυτοί να δηλώσουν τα στοιχεία ταυτότητας συνδρομητή και τον αριθμό κλήσης.

Μετά την 30η Ιουλίου του 2010, αν δεν έχουν δηλωθεί τα σχετικά στοιχεία, ο πάροχος, υποχρεούται να διακόψει άμεσα την παροχή της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας έστω και αν έχει καταβληθεί από τον ανώνυμο συνδρομητή το οικονομικό αντίτιμο του προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Πως θα γίνει η ταυτοποίηση

Προκειμένου ο κάτοχος ενός καρτοκινητού να το ταυτοποιήσει θα πρέπει να προσκομίσει στην εταιρεία φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή, όταν πρόκειται για αλλοδαπό, άλλο αντίστοιχο έγγράφο το οποίοι να επιτρέπει την είσοδό του στην Ελλάδα, όπως φωτοτυπία άδειας παραμονής στην Ελλάδα ή ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού, ή ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο αλλοδαπού ή ειδικού δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού φυγάδα ή ειδικού δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, ή πιστοποιητικού μη απέλασης αλλοδαπού που έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση ή ειδικού ταξιδιωτικού εγγράφου (T.DV) για πρόσφυγες, ανιθαγενείς ή άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κάτοχος του καρτοκινητού έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την εταιρεία – πάροχο να μην καταχωρηθούν τα στοιχεία του στον ενοποιημένο τηλεφωνικό κατάλογο εφόσον δεν το επιθυμεί. Παράλληλα σε περίπτωση που χάσει ή του κλέψουν το κινητό του μαζί την κάρτα τότε ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την εταιρεία πάροχο με την οποία συνεργάζεται.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα στοιχεία του συνδρομητή για διάστημα ενός έτους μετά την διακοπή της σύμβασης ενώ, τέλος, στο σχέδιο νόμου ρητά αναφέρεται ότι η εταιρεία – πάροχος σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση επικαλούμενος το κόστος συλλογής και αποθήκευσης των στοιχείων του συνδρομητή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v