Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάσα" στο Σύστημα από τις ιδιωτικές μονάδες

Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να εισέλθει στο Σύστημα η μονάδα της Elpedison, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, που παρέμενε εκτός λόγω τεχνικής βλάβης και Ιούλιο προβλέπεται να εισέλθει και η μονάδα της πρώην ΑτΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ανάσα στο Σύστημα από τις ιδιωτικές μονάδες
 Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να εισέλθει στο Σύστημα η μονάδα της Elpedison, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, που παρέμενε εκτός λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη.

Από τις αρχές Ιουλίου προβλέπεται να εισέλθει και η μονάδα της πρώην Αλουμίνιον της Ελλάδος, αφού εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε οι θεσμικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της στο Σύστημα.

Η μονάδα της ΕΝ.ΘΕΣ., ισχύος 390 MW, παραμένει εκτός εδώ και αρκετούς μήνες λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της, που ανέκυψε στη λειτουργία της. Ενώ αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο τελικά η μηχανική βλάβη απαίτησε περισσότερο χρόνο για την αποκατάσταση της.
 
Μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ακόμη σε φάση δοκιμών, με τη διοίκηση της να εκτιμά ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα είναι σε θέση να εισέλθει στο Σύστημα ηλεκτροδότησης και μάλιστα σε μια περίοδο που σταδιακά αναμένεται να ενισχυθεί η ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά η μονάδα συμπαραγωγής της ΑτΕ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 334 MW, ολοκληρώνει τη δοκιμαστική περίοδο στις 30 Ιουνίου, ώστε από την 1η Ιουλίου να εισαχθεί στο Σύστημα.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό προαπαιτείται η υπαγωγή της τεχνολογίας συμπαραγωγής στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο συγκεκριμένος Κώδικας ρυθμίζει συναλλαγές από όλες τις άλλες τεχνολογίες, δηλαδή, ανοιχτού κύκλου, συνδυασμένου κύκλου οποιασδήποτε μορφής, για λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και για ανθρακικές, αλλά δεν έχει συμπεριλάβει ακόμη τις μονάδες που λειτουργούν με την τεχνολογία της συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, στις αρχές του έτους, για τις μονάδες συμπαραγωγής το υπουργείο Ανάπτυξης συνέστησε μία επιτροπή που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, έως τα τέλη της εβδομάδος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί όλη η τεχνική προετοιμασία, μάλιστα, έχει συνταχθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που έχει σταλεί και στη ΡΑΕ, οπότε εκτιμάται από το ΥΠΑΝ ότι το όλο θέμα θα έχει ρυθμισθεί έγκαιρα μέχρι τέλη του μηνός.

Και βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά στη μονάδα της ΑτΕ, αλλά γενικότερα σε όλες τις μονάδες συμπαραγωγής όταν και όποτε γίνουν. Απλώς σε αυτή τη φάση θα εξυπηρετήσει την ανάγκη ένταξης στο Σύστημα της μονάδος της ΑτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v