Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΣΕΒ

Υπεγράφη, χθες, 23 Ιουνίου 2009, Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

ΥΠΑΝ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΣΕΒ
Υπεγράφη, χθες, 23 Ιουνίου 2009, Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α) Θεσμοθέτηση συνεργασίας ανά τετράμηνο

Β) Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε περίοδο οικονομικής κρίσης 

* Κατάρτιση «Σύμφωνου Συναντίληψης για τον Καταναλωτή» 
* Συγκρότηση «Consumer-Business Exchange Programs» 
* Δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας για τη λειτουργία της αγοράς

Γ) Ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση των λειτουργιών και των δράσεων προστασίας του καταναλωτή 

* Πρόγραμμα κινητοποίησης συνδέσμων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας σε θέματα καταναλωτή 

* Πρόγραμμα κινητοποίησης επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ή και βελτιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης παραπόνου και καταγγελίας 

* Θεσμοθέτηση προγραμμάτων επιβράβευσης επιχειρήσεων για την δράση τους στην προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της κουλτούρας του υπεύθυνου καταναλωτή

Δ) Δημιουργία Δικτύου Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης των Θεμάτων Καταναλωτή των Επιχειρήσεων για τη στήριξη του έργου της Γεν.Γραμ. Καταναλωτή στη χάραξη πολιτικής 

* Ετήσια έρευνα ικανοποίησης καταναλωτή 

* Ετήσια έρευνα αποτίμησης του βαθμού ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή από τις επιχειρήσεις 

* Εκπόνηση «Οδικού Χάρτη Διαχείρισης Παραπόνων και Καταγγελίας» 

*  Σχεδιασμός και Λειτουργία Δικτύου Διαχείρισης Κρίσεων σε περίπτωση αστοχίας προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, συμπληρωματικά του συστήματος RAPEX

Προτεραιότητα θα δοθεί και από τους δύο συμβαλλομένους στην αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και κυρίως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

«Σταθερή πολιτική επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή είναι η δημιουργία μιας αγοράς, που θα λειτουργεί με κανόνες και ευκαιρίες για όλους.

Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με συνέπεια, για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο νόμων, αρχών και αξιών, που θα προστατεύουν τον καταναλωτή χωρίς να βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα.

Ένα πλαίσιο που θα θωρακίζει τον καταναλωτή, θα ασκεί αποτελεσματική εποπτεία στην αγορά, θα συγκρούεται με τις στρεβλώσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή.

Είναι αυτονόητο ότι στην προσπάθεια αυτή, Πολιτεία, Ενώσεις Καταναλωτών και Επιχειρήσεις είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου.

Άλλωστε, πολλές δράσεις και αρκετές από τις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση και τη λειτουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ, βασίζονται στη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων όλων των συντελεστών της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΝ και του ΣΕΒ για την εκπόνηση δράσεων για την προστασία του καταναλωτή ως παράγοντα διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν, αφενός η στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης να υλοποιεί πολιτικές προστασίας, ενημέρωσης, κατάρτισης του καταναλωτή και αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς και αφετέρου, οι εμπειρίες και η τεχνογνωσία των Εταιρειών μελών του ΣΕΒ, καθώς και η ικανότητά του να συσπειρώνει γύρω του παραγωγικά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα».

****Το μνημόνιο συνεργασίας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v