Επενδύσεις "εξπρές" σε τεχνολογία - καινοτομία

Άδειες- εξπρές για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Σε 15 μέρες η έγκριση φακέλου. Σε 20 ημέρες η αποζημίωση καταθετών σε περίπτωση κατάρρευσης τράπεζας. Όλες οι ρυθμίσεις.

Επενδύσεις εξπρές σε τεχνολογία - καινοτομία
* Το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Σε επενδύσεις «εξπρές» στοχεύει η ρύθμιση που περιλαμβάνει το πολυ - νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα στη βουλή, και αφορά στην εναρμόνιση της εσωτερικής φορολογικής νομοθεσίας της χώρας με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την τεκμηρίωση των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (transfer pricing). 

Το Σχέδιο Νόμου φέρει την ονομασία «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις», ενώ σχετικό ενημερωτικό σημείωμα είχε εκδοθεί την Πέμπτη 18-6-2009.

Μεταξύ των άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης για επενδύσεις στους τομείς που αφορούν στην Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και στην πραγματοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Για την υπαγωγή των επενδύσεων στη Διαδικασία θα πρέπει οι επενδύσεις ή τα επιχειρηματικά σχέδια να πληρούν ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα κριτήρια:

(α) το ποσό της επένδυσης να είναι άνω των διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000) ευρώ,

(β) το ποσό της επένδυσης να είναι άνω των εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων (75.000.000) ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση να δημιουργούνται τουλάχιστον 200 (διακόσιες) νέες θέσεις εργασίας,

(γ) ποσό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ετησίως να επενδύεται σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ανεξαρτήτως του συνολικού ποσού της επένδυσης.
 
Κριτήρια για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, είναι: η βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου, η φερεγγυότητα του επενδυτή, η αύξηση της απασχόλησης, η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η μεταφορά καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Αρμόδια για την ένταξη των επενδύσεων στη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης, καθώς και για την εποπτεία και παρακολούθησή της, είναι η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων.

Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ Α.Ε.)», μετονομάζεται σε «Invest in Greece A.E.» που αποδίδεται στα ελληνικά ως «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» και είναι αρμόδια, παράλληλα με τις λοιπές αρμοδιότητές της να :

α) δέχεται τις αιτήσεις για την ένταξη των επενδύσεων στις διατάξεις του παρόντος νόμου,

β) ελέγχει το επιχειρησιακό σχέδιο και τη μελέτη επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία και να αξιολογεί την πλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στη Διαδικασία,

γ) αποστέλλει τους φακέλους των επενδύσεων στην ΔΕΕ και να εισηγείται σχετικά με την ένταξή τους στην Διαδικασία,

δ) λειτουργεί ως Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών (one-stop shop) για την εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης των απαραίτητων αδειών προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στη Διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου,

ε) ενημερώνει την ΔΕΕ για συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων ή δυσχερειών και για τους λόγους στους οποίους αυτές οφείλονται καθώς και να προτείνει σχετικές λύσεις.

Η Invest in Greece μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή και πρωτοκόλληση του φακέλου, καλεί τον επενδυτή για συνεργασία σχετικά με το αίτημά του. Εφόσον ο επενδυτής υποβάλει πλήρη φάκελο, η Invest in Greece υποχρεούται:

α) να αναλάβει η ίδια επ’ονόματι, κατ’εντολή και για λογαριασμό του επενδυτή τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και αδειοδοτήσεων που είναι απαραίτητες για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, και

β) να παρέχει στον επενδυτή χρονοδιάγραμμα προόδου εντός ενός (1) μηνός από την συνάντηση για συνεργασία μαζί του.

Η πληρότητα του φακέλου δικαιολογητικών ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την γνωστοποίηση της απόφασης από την Invest in Greece στην αρμόδια υπηρεσία ή φορέα για την ένταξη της επένδυσης στη Διαδικασία.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/14/ΕΚ σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Το ΤΕΚΕ, στην περίπτωση που κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να αποζημιώσει τους καταθέτες, καταρτίζει κατάλογο καταθετών με βάση τα στοιχεία που του υποβάλλονται από το πιστωτικό ίδρυμα, και μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις, εντός είκοσι εργάσιμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες.

Ακόμη με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Ακόμη:

-Υιοθετούνται οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Ο.Σ.Α. για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις, και:

-Γίνεται εφικτός ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της φορολογητέας ύλης, ενισχύεται η διαφάνεια των συναλλαγών και ο υγιής ανταγωνισμός.
Ειδικότερα:

-Καθιερώνονται κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων (thin capitalization rules), οι οποίοι αποσκοπούν στον περιορισμό του εκτεταμένου ενδοομιλικού δανεισμού μιας εταιρείας, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της. Η πρακτική που μέχρι σήμερα ισχύει δίνει τη δυνατότητα εντός ενός ομίλου μια εταιρεία να δανείζει άλλη με δυσανάλογα μεγάλα ποσά (μεγαλύτερα της δανειοληπτικής της ικανότητας ή μεγαλύτερα των αναγκών της), ώστε η δανειζόμενη να εμφανίζει λόγω υπέρογκων τόκων μειωμένα κέρδη ή και ζημίες, ενώ επιλέγεται συχνά ως δανείστρια συνδεδεμένη επιχείρηση που φορολογείται σε κράτος με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

-Προωθείται η ουσιαστική εφαρμογή της λειτουργικής χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου, που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στον ιδιωτικό τομέα, έχει στόχο αφενός την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και αφετέρου τον περιορισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων.

-Προβλέπεται η κάλυψη κατά 25%, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των δανείων που λαμβάνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών, για την αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το σύνολο της αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς κατοικίας και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά, τόσο στην αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής όσο και στη διευκόλυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απόκτηση στέγης.

-Αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., με αποκλειστική συμμετοχή του Δημοσίου, κατά 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Για τον ίδιο λόγο, μειώνεται από 1% σε 0,25%, η προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.

-Επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.

-Καθιερώνεται η ανατροπή της περαίωσης, εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα τα ποσά φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που έχουν βεβαιωθεί.

-Παρατείνεται, μέχρι και τις 31/12/2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, ποσοστού 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας.

-Αναστέλλεται για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31/12/2009, η χορήγηση πιστοποιητικού ΕΤΑΚ από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v