Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς "τακτοποίηση" οι ημιυπαίθριοι χώροι

Τη διαδικασία και το κόστος "τακτοποίησης" ημιυπαίθριων χώρων θα γνωρίζουν όσοι έχουν κλείσει παράνομα τις ελεύθερες πλευρές του ακινήτου τους, καθώς ο κ. Γ. Σουφλιάς τις προσεχείς ημέρες θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Προς τακτοποίηση οι ημιυπαίθριοι χώροι
Τη διαδικασία και το κόστος της "τακτοποίησης" των ημιυπαίθριων χώρων θα γνωρίζουν σύντομα όσοι έχουν κλείσει παράνομα τις ελεύθερες πλευρές του ακινήτου τους, καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς πρόκειται τις προσεχείς ημέρες -ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας- να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν γίνεται λόγος για νομιμοποίηση, αφού κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα "σκοντάψει" σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επομένως θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό το σχέδιο "τακτοποίησης" των ημιυπαίθριων χώρων πιθανότατα θα προβλέπει την εξασφάλιση εξαίρεσης κατεδάφισης για όσους δηλωθούν, με τίμημα την καταβολή τόσο ενός εφάπαξ τέλους όσο και ενός ετήσιου ποσού για τη διατήρησή τους.

Το εφάπαξ τέλος, σύμφωνα με όσα φημολογούνται, θα κινείται στο επίπεδο των 100 - 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επιδίωξη του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και του υπουργείου Οικονομίας είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα διασφαλίσει τη δήλωση όλων των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο υπό τις σημερινές συνθήκες πολλοί από τους ιδιοκτήτες να αποφύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση λόγω κόστους.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v