Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Την σφοδρή αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκαλεί η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σφοδρή αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Την σφοδρή αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκαλεί η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.

Οι εταιρείες του κλάδου εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι η μεγάλη αύξηση της φορολόγησης θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο αλλά και τελικά μείωση των εσόδων του κράτους λόγω περιορισμού της χρήσης από τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες οι οποίες εδώ και καρό είχαν επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε συνολικά για τον κλάδο η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, χαρακτηρίζουν τα μέτρα άδικα και αντιαναπτυξαικά και εκτιμούν ότι η αύξηση της φορολόγησης είναι εξαιρετικά πιθανό τα επόμενα χρόνια να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 11.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο με αποτέλεσμα να μειωθούν οι απασχολούμενοι στην κινητή τηλεφωνία από 92.000 που είναι σήμερα 81.000 εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια.

Η επιβολή των νέων φόρων στην κλάδο της κινητής τηλεφωνίας κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των χωρών εκείνων που επιβάλλουν την υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία αφού τα μόνα κράτη που επιβάλλουν υψηλότερους φόρους από την Ελλάδα, (πριν τη χθεσινή αύξησης) είναι η Τουρκία, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Ζάμπια, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Εκουαδόρ.

Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία για την κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος συν ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της ΕΕ (κατέχει την 1η θέση στο ποσοστό φόρων στο συνολικό κόστος κατοχής κινητού, το οποίο φτάνει το 26%) ενώ είναι η μόνη χώρα της Ένωσης στην οποία επιβάλλεται ο ειδικός φόρος (τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου.

Κοινωνικά άνισα τα μέτρα

Σύμφωνα με τις εταιρείες του κλάδου τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν έντονη την διάσταση της κοινωνικής ανισότητας αφού η φορολόγηση της καρτοκινητής έχει επιπτώσεις στις πλέον ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών όπως οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι (που στο σύνολό τους αποτελούν το 53% των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας), και σε χρήστες ασθενέστερου κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου (57% των χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας),

Επίσης το μέτρο της φορολόγησης της καρτοκινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζεται μεροληπτικό και παραπλανητικό καθώς, όπως σημειώνεται, επιβαρύνει την επικοινωνία μέσω καρτοκινητών τηλεφώνων, αντίθετα όμως αφήνει ανέγγιχτες άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως την τηλεκάρτα, οι οποίες την υποκαθιστούν σε πολλές περιστάσεις.

Σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η επιβολή τέλους στα καρτοκινητά θα προκαλέσει το παράδοξο ο συνδρομητής καρτοκινητής τηλεφωνίας να αγοράζει κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας αξίας 10€ αλλά να παίρνει πραγματική αξία μειωμένη κατά 31% (19% ΦΠΑ + 12% ειδικό τέλος) δηλαδή στην ουσία πρόκειται για φόρο επί του φόρου.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως σε ότι αφορά τους συνδρομητές με συμβόλαιο η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Για κόστος υπηρεσίας 50 ευρώ ο συνδρομητής θα πληρώνει ειδικό τέλος (12%) ύψους 6 ευρώ ενώ ο ΦΠΑ 19% θα επιβάλλεται επί του κόστους και του τέλους, δηλαδή στα 56 ευρώ και θα ανέρχεται στα 10,64 ευρώ με τον τελικό λογαριασμό να φτάνει στα 66,54 ευρώ και την πραγματική επιβάρυνση στο 33,28%.

Αντίστοιχα για αγορά υπηρεσιών κόστους 100 ευρώ ο συνδρομητής θα πληρώνει συνολικό λογαριασμό 136,85 ευρώ με την πραγματική επιβάρυνση να φτάνει στο 36,85% ενώ για υπηρεσίες κόστους 150 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 40,42% με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει στα 210,63 ευρώ.

Επίσης ιδιαίτερα αξία έχει και το γεγονός ότι ο ειδικός φόρος-τέλος που έχει επιβληθεί στους συνδρομητές συμβολαίου και η προτεινόμενη πρόσθετη φορολόγηση σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο την στιγμή μάλιστα που η ίδια η πολιτεία έχει θέσει ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Δαιδαλώδες το επιχειρηματικό περιβάλλον για τον κλάδο

Η αύξηση της φορολογίας είναι ο μόνος τομέας στον οποίο το κράτος αποφασίζει με τόση ταχύτητα καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αντίστοιχες ταχύτητες σε ότι αφορά την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός του οποίου δρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το οποίο παραμένει δαιδαλώδες αφού είναι χαρακτηριστικό ότι για την αδειοδότηση μιας μόνο κεραίας εμπλέκονται 9 υπηρεσίες και χρειάζονται το λιγότερο 2 χρόνια, τη στιγμή που στην Ευρώπη απαιτούνται μόνο 1 ή 2 υπηρεσίες και ο μέσος όρος του χρόνου αδειοδότησης είναι μόλις 7,2 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v