Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αγριεύει" το ΥΠΟΙΟ για περαίωση - ληξιπρόθεσμες

Δεν θα υπάρξει καμία παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δήλωσε ο ΥΠΟΙΟ, κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Αγριεύει το ΥΠΟΙΟ για περαίωση - ληξιπρόθεσμες
Στην πλήρη αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντλήσει σημαντικά έσοδα σε μια περίοδο ιδιαίτερα καυτή από δημοσιονομικής πλευράς.

Όπως τόνισε σε σημερινή δήλωση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δεν θα υπάρξει καμία παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
 
"Οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη δύο εργάσιμες μέρες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στις Δ.Ο.Υ.", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (περαίωση) και των ληξιπρόθεσμων χρεών λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου 2009.

---Τι προσδοκά το ΥΠΟΙΟ από τη ρύθμιση

Από τα 20 δισ. ευρώ όπου υπολογίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τουλάχιστον τα 9 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα και από αυτά εκτιμάται ότι το 1,8 δισ. ευρώ μπορεί να εισπραχτεί εντός του 2009 και άνω των 2 δισ. ευρώ το 2010.

Στην κατεύθυνση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη ακόμη και για κατασχέσεις σε βάρος όσων οφειλετών δεν υπαχθούν εγκαίρως στη ρύθμιση που εξακολουθεί να μένει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

«Θα κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», υπογραμμίζει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι με τη στελέχωση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών με ιδιώτες συμβούλους θα γίνει αυτό που δεν γινόταν τόσα χρόνια, δηλαδή το «ξεσκόνισμα» των φακέλων, η αναζήτηση υπόχρεων και συνυπόχρεων όπως και η αναζήτηση και καταγραφή σε όλα τα υποθηκοφυλακεία των ακινήτων τους.

Με δεδομένο, δε, ότι οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι συγκεντρωμένοι στις μεγάλες εφορίες, και δη στις εφορίες εταιρειών (π.χ. περί τα 8 δισ. ευρώ λιμνάζουν στη ΦΑΕΕ Αθηνών κι άλλα 2 δισ. ευρώ στη ΦΑΕ Πειραιά), είναι προφανές ότι στο στόχαστρο δεν θα μπουν μικροοφειλέτες αλλά κακοπληρωτές επιχειρηματίες, οι οποίοι επί έτη ξεγλιστρούν από τις δαγκάνες του Δημοσίου.

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση

Αν ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πλέον το ζήτημα το υπουργείο Οικονομικών, συνάγεται το συμπέρασμα πως η τρέχουσα ρύθμιση είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επιθυμούν πραγματικά να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με το Δημόσιο, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι παρακάτω οφειλές:

1. Όσες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

2. Επιπλέον μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του:
I. Οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
II. Οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε άλλη ρύθμιση, οι όροι των οποίων τηρούνται κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Τυχόν καταβληθέντα ποσά δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται.

3. Επίσης υπάγονται στη ρύθμιση:
I. Oι οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευθύνη για το συνολικό ποσό βεβαίωσης (συγκεκριμένης εγγραφής).
II. Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας.
III. Οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

Οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:
• Εφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση είτε ισχύουσες είτε προϊσχύσασες διατάξεις και αφορούν στην κύρια οφειλή.
• Από δύο ως τρεις μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
• Από τέσσερις μέχρι έξι μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
• Από επτά μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
• Από δεκατρείς μέχρι δεκαοκτώ μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
• Από δεκαεννέα μέχρι είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι λεπτομέρειες

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι, εφόσον επιθυμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσουν εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τους παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των παγιωμένων προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων το οποίο τελικά διαμορφώνεται. Το ποσό που καταβάλλεται εφάπαξ για την εξόφληση της οφειλής θεωρείται η τελευταία μηνιαία δόση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις (με απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής του 60%) και αποφασίσει την εξόφληση μέσα στην προθεσμία της 9ης δόσης, τότε το ποσοστό απαλλαγής που του παρέχεται επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής του υπόλοιπου χρέους ανέρχεται στο 80% και όχι στο 60%.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως πέρα από τη διαδικασία της κατάσχεσης ισχύει μέχρι απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου η προβλεπόμενη από τον ΚΕΔΕ ποινή της προσωποκράτησης για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ (υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για άνοδο του ορίου στις 150.000 ευρώ), αφού για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπέρ της αντισυνταγματικότητας) και της ολομέλειας του Αρείου Πάγου (υπέρ της συνταγματικότητας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v