ΕΕ: Τα αγκάθια της Ελλάδας στις νέες τεχνολογίες

Τις σοβαρές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα διαπίστωσε ο κ. Fabio Colasanti.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕ: Τα αγκάθια της Ελλάδας στις νέες τεχνολογίες
Τις σοβαρές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει τις επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες πρόσβασης των πολιτών της στις νέες τεχνολογίες, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Fabio Colasanti.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σοβαρό πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα με τα δικαιώματα διέλευσης γραμμής, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μη ικανοποιητική, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, την καθυστέρηση να την πληρώνουν οι πολίτες.

Ο κ. Colasanti δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η κατάσταση είναι μη ικανοποιητική αφού το υπάρχον πλαίσιο προβλέπει πως η διαδικασία απαιτεί την υπογραφή πολλών υπουργών και έως σήμερα μόλις τρεις εξ αυτών έχουν υπογράψει προκειμένου να υπάρξει συντόμευση του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Colasanti, η λύση στο πρόβλημα των δικαιωμάτων διέλευσης γραμμής, το ψηφιακό μέρισμα αλλά και η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών (FTTH) είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Πάντως, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, η χώρα μας την τελευταία τριετία έχει κάνει σοβαρές προόδους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΕΤΤ

Παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων και στις αποφάσεις της, ο κ. Colasanti σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ για να μπορεί να κάνει τη δουλειά της θα πρέπει να της παρέχονται οι απαιτούμενοι ανθρώπινοι πόροι αλλά και ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, αφού, σημείωσε, σε πολλές χώρες οι ρυθμιστές βλέπουν τις αποφάσεις τους να ακυρώνονται από τις δικαστικές αρχές.

Ερωτηθείς για το αν τάσσεται υπέρ του λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, ο κ. Colasanti σημείωσε ότι αυτό είναι ζήτημα του νομοθέτη, καθώς ο ρυθμιστής στην Ελλάδα δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, πάντως, τόνισε, ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα στην κινητή τηλεφωνία όπου υπάρχουν τρεις υποδομές και παρά στη σταθερή όπου ουσιαστικά υφίσταται μόνο η υποδομή του ΟΤΕ.

Τέλος, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνισε επίσης την ανάγκη να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με την αδειοδότηση των κεραιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v