Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: "Καμπανάκι" για κυπριακές τράπεζες

Την ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών για να μπορούν να απορροφήσουν τις όποιες επιδράσεις από την απότομη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΝΤ: Καμπανάκι για κυπριακές τράπεζες
Την ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών για να μπορούν να απορροφήσουν τις όποιες επιδράσεις από την απότομη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό site Stockwatch, σε σημείωμα που δόθηκε στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης κλιμακίου του Οργανισμού, το ΔΝΤ εισηγείται στην Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα απαραίτητα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επισφαλειών και κινδύνων ρευστότητας. Αυτό «ίσως καθυστερήσει τις προγραμματισμένες πληρωμές μερισμάτων», αναφέρει το σημείωμα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Stockwatch, το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει όπως επανεξεταστεί η αναλογία δανείου προς αξία των ακινήτων, λόγω διαφοροποίησης των συνθηκών στην αγορά των ακινήτων. «Η αναλογία δανείου-προς-αξία σε δεύτερες οικίες ίσως χρειάζεται αναθεώρηση σε σχέση με τις εξελίξεις των τιμών ακινήτων», αναφέρει το σημείωμα. «Επίσπευση της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων» θα βοηθήσει την πιο ταχεία διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και τις προσαρμογές στους ισολογισμούς των τραπεζών, αναφέρει το κλιμάκιο.

Σε γενικές γραμμές, το κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού κρίνει ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους οι τράπεζες για επισφάλειες είναι ικανοποιητικές. Εκτιμά όμως ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους για να μπορούν να απορροφούν τα όποια shocks δημιουργηθούν στο μέλλον.

«Αναμένουμε ότι θα διατηρήσουν τα κεφάλαια τους και υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κεφαλαίων τους, για να μην είναι μόνο οριακά πάνω από τα εποπτικά όρια κεφαλαιακής επάρκειας», απάντησε σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Το κλιμάκιο του Οργανισμού αρνήθηκε να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα της πορείας των τιμών των ακινήτων, λέγοντας ότι στα stress tests που κάνουν υπάρχουν παραδοχές για μείωση των τιμών.

Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σύστημα από την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ελεγχόμενοι. Τα stress tests στα οποία υπέβαλε τους τραπεζικούς ισολογισμούς το κλιμάκιο που βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες στην Κύπρο, «δείχνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι».

«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος στέκεται καλά», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού, «βοηθούμενος από την έμφαση που δίνει σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, εξάρτηση σε εγχώρια ιδιωτική τραπεζική και περιορισμένη έκθεση σε τοξικά προϊόντα».

«Οι τράπεζες, οι επόπτες και η πολιτεία έχουν αντιδράσει κατάλληλα στην κρίση. Οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν τους ισολογισμούς τους αυξάνοντας τα περιθώρια τους στα δάνεια για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, ενισχύουν τα κεφάλαια τους, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και βελτιώνουν τη διαχείριση κινδύνων. Οι επόπτες έχουν αυξήσει την επαγρύπνηση τους και καλωσορίζουν βελτιώσεις στο εποπτικό πλαίσιο», αναφέρθηκε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, το κλιμάκιο εισηγήθηκε επίσης τη βελτίωση των stress tests που γίνονται για τράπεζες, με τη συμπερίληψη στο σύστημα και των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Εισηγούνται επίσης καλύτερη εξέταση των αποτελεσμάτων των stress tests και βελτίωση των στατιστικών για τα ακίνητα από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Επαναλαμβάνουν επίσης την ανάγκη κοινής εποπτείας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v