Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Δέσμες μέτρων για την οικονομική πολιτική

Tέσσερις δέσμες μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρότεινε σε εκδήλωσή του το ΙΟΒΕ.

ΙΟΒΕ: Δέσμες μέτρων για την οικονομική πολιτική
Tέσσερις δέσμες μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρότεινε το ΙΟΒΕ σε εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις Οικονομικής Πολιτικής», όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Ιδρύματος για την οικονομική πολιτική.

Η πρώτη δέσμη αφορά την σταδιακή μείωση των δημοσίων δαπανών, κυρίως μέσω μέτρων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου τομέα, τη διαφάνεια, τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν, καθώς και εξειδικευμένων μέτρων που αφορούν τις δαπάνες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και άμυνας.

Η δεύτερη δέσμη αφορά την σταδιακή αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω μέτρων φορολογικής διοίκησης, δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενοποίησης εισπρακτικών μηχανισμών (φόρων και εισφορών), δειγματοληπτικών ελέγχων μεταξύ μονάδων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, υπαγωγής σχεδόν όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και εξωλογιστικούς προσδιορισμούς εισοδήματος.

Η τρίτη δέσμη αφορά την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, κυρίως μέσω μέτρων που ενισχύουν τον εποπτικό ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος και την ανάληψη από αυτήν ευρύτερων εποπτικών αρμοδιοτήτων (όπως των ασφαλιστικών εταιρειών), την ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και μέτρων που άπτονται της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών με στόχο την ανάληψη μικρότερων κινδύνων.

Η τέταρτη δέσμη αφορά διαρθρωτικές τομές με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των ποικίλων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού, την εγκαθίδρυση θέσεων υφυπουργών με πενταετή θητεία, την προσέλκυση διευθυντικών στελεχών για το δημόσιο τομέα από την ιδιωτική αγορά με πενταετείς συμβάσεις, τη σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτήν του ιδιωτικού τομέα, την απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας με στόχο τον περιορισμό της πολυνομίας και την εξάλειψη των ερμηνευτικών εγκυκλίων, την ελαχιστοποίηση των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, με στόχο τη μείωση του πολύ υψηλού κόστους συμμόρφωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε διοικητικές πράξεις (7% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη).

Οι θέσεις – προτάσεις πολιτικής στηρίζονται στο ευρύ μελετητικό έργο του ΙΟΒΕ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στα ζητήματα των διαρθρωτικών αδυναμιών και στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την υπέρβαση τους.

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση το ΙΟΒΕ εξειδίκευσε μια σειρά προτάσεων οικονομικής πολιτικής που αν εφαρμοσθούν με συνέπεια και συνέχεια θα μπορούσαν να συμβάλουν αφενός στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και αφετέρου στη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης και ταχύτερης ανόδου της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Μιχαήλ Κορτέσης υπογράμμισε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση είναι καρπός ενός προβληματισμού που απασχολεί το ΙΟΒΕ πολλά χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες.

Με τα πρώτα σημάδια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, στα μέσα του 2008, έγινε σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε νέες συνθήκες που οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση. Έγινε επίσης σαφές ότι η ύφεση αυτή αναπόφευκτα θα επηρέαζε την ελληνική οικονομία και θα ανέκοπτε την ταχεία ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας».

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα, ωστόσο οι κρίσεις λειτουργούν ως εγερτήρια προειδοποίηση που κινητοποιεί αδρανούσες δυνάμεις, επιταχύνει τις αναγκαίες προσαρμογές και οδηγεί σε νέα ανάπτυξη.
«Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να στηριχθούμε σε πρακτικές του παρελθόντος, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα οδό για την ανάπτυξη» υπογράμμισε.

«Η λύση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Κορτέσης, «απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος προϋποθέτει συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται».

Για την εξασφάλιση της επιτυχίας ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ έθεσε δυο βασικές προϋποθέσεις:
α) Τη δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί η συνέχεια επιλογών στις οποίες συμφωνούν Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, και

β) Τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Κύριοι Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και η Βουλευτής Επικρατείας, Πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη.

Τον σχολιασμό των προτάσεων πραγματοποίησαν οι κκ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, και Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος της EUROBANK EFG.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Πολίτης.

* Οι αναλυτικές θέσεις του ΙΟΒΕ για την οικονομική πολιτική δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v