Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Οκτώβριο τα νέα φορολογικά μέτρα

Το περίγραμμα του νέου πακέτου μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο παρουσίασε ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Μεταξύ αυτών εργασιακό-ασφαλιστικό.

Τον Οκτώβριο τα νέα φορολογικά μέτρα
Το περίγραμμα του νέου πακέτου μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με αντικείμενο την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Παπαθανασίου τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση αφορούν μεταξύ άλλων στην επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων,στην  αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και στην κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους.

"Τα μέτρα που είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον Οκτώβριο, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα είναι μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι αυτά θα κινούνται σε δύο άξονες: στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο σκέλος της φοροδιαφυγής, ο υπουργός επισήμανε ότι τα μέτρα θα αφορούν:

- Σε μια νέα γενιά διασταυρώσεων, οι οποίες θα συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μεγάλης φοροδιαφυγής. Διασταυρώσεις θα γίνονται και στα ηλεκτρονικά στοιχεία φόρου μισθωτών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή.

-Στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα τεχνητής μεταφοράς ή εμφάνισης μειωμένων κερδών.

-Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με στοχευμένα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για σκάφη αναψυχής, γιατρούς, δικηγόρους "όπου έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα παραβατικότητας".

-Στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων. Σκοπός είναι να περιοριστούν οι δυνατότητες έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα επιτρέψει τον ακριβέστερο προσδιορισμό των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ αλλά και την απλοποίηση μιας σειράς διαδικασιών του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Στο σκέλος των δαπανών σχεδιάζονται:

-Ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, έτσι ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

-Η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Η αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

-Η προώθηση κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

- Η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, που θα συνδυαστούν με τη διεκδίκηση φορολογικών και άλλων χρεών προς το Δημόσιο.

Σε διαρθρωτικό επίπεδο ο κ. Παπαθανασίου προανήγγειλε:

-Την παροχή κινήτρων για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, όπως την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Παράλληλα, εξετάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία.

-Την απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, καθώς και νέα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

- Τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Έχει ήδη ξεκινήσει το πρώτο κύμα και η διαδικασία θα συνεχιστεί σταδιακά.

-Την εγκατάσταση εντός του 2009 διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και σε νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα το διπλογραφικό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 100 από τα 130 νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί και στους 14 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης όπως και στο σύνολο των 515 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς προχωρά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων και η κατάθεση επιχειρησιακών σχεδίων.

- Τη δημιουργία Κεντρικής Αρχής και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που αυτά είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.

- Την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου όπου υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές

-Τον έλεγχο των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, σε αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.

Πέρα από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τις προμήθειες, θα δοθεί έμφαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, τόσο της συνταγογράφησης όσο και της διάθεσης των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Μόνο το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 9,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κάτω του 1,8%.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο υπουργός επανέλαβε ότι για φέτος αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο μηδέν.

Για το έλλειμμα τόνισε ότι "στόχος είναι η μείωση στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% το 2010".

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Παπαθανασίου δημοσιεύται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v