Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση των επιβατών στον ΔΑΑ τον Μάιο

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9,5% κατέγραψε κατά τον μήνα Μάιο η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μείωση των επιβατών στον ΔΑΑ τον Μάιο
Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9,5% κατέγραψε κατά τον μήνα Μάιο η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στον προηγούμενο μήνα, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που διακινήθηκε μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας τον Μάιο ήταν 1.376.004, μέγεθος σαφώς μειωμένο έναντι του 1.520.859 που ήταν οι επιβάτες του αερολιμένα τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες του 2009, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται επιβατική κίνηση εξωτερικού, η οποία τον Μάιο ήταν μειωμένη κατά 13,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο η επιβάτες εξωτερικού ήταν 860.237 έναντι 995.740 τον Μάιο του 2008.

Αντίθετα, ισχυρές αντιστάσεις κατέγραψε και πάλι η επιβατική κίνηση εσωτερικού, η οποία φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζεται από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, κατά τον Μάιο από και προς προορισμούς του εσωτερικού μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας διακινήθηκαν 515.767 επιβάτες έναντι 525.119 επιβατών τον Μάιο του 2008, καταγράφηκε δηλαδή μείωση σε ποσοστό 1,8%.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2009, ο συνολικός αριθμός των επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας ήταν μειωμένος σε ποσοστό 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι επιβάτες το πεντάμηνο φέτος ανήλθαν σε 5.620.539 έναντι 5.691.001 στο ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή το 2009 στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διακινήθηκαν 340.462 επιβάτες λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Στο ίδιο διάστημα η επιβατική κίνηση εξωτερικού μειώθηκε κατά 9,3% με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να φτάνει φέτος τα 3.438.914 έναντι 3.789.960 επιβατών στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2008.

Σε οριακά θετικά επίπεδα παρέμεινε η επιβατική κίνηση εσωτερικού καταγράφοντας μικρή αύξηση κατά 0,5%. Στην κατηγορία αυτή συνολικά στο πεντάμηνο φέτος διακινήθηκαν 2.181.625 επιβάτες έναντι 2.171.041 επιβατών πέρυσι.

Αυξημένος ο αριθμός των πτήσεων

Την ίδια στιγμή, πάντως, που τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα θετικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο αριθμός των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφεται αυξημένος στο πεντάμηνο. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου φέτος ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 78.814 αυξημένος κατά 2,5% έναντι των 76.867 που ήταν ο αριθμός των πτήσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Αυξημένος όμως κατά 6% ήταν ο αριθμός των πτήσεων και τον Μάιο, συνεχίζοντας την ελαφρά ανοδική τάση που επικράτησε και τους προηγούμενους μήνες του έτους, με μόνη εξαίρεση τον Ιανουάριο, οπότε και υπήρξε υποχώρηση.

Στο πεντάμηνο οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό καταγράφουν ελαφρά μείωση 0,7%, ενώ το ίδιο διάστημα σημαντική σε ποσοστό 6,2% είναι η αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού. Ενδεικτικό είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου φέτος ο αριθμός των πτήσεων από και προς προορισμούς εσωτερικού ανήλθε σε 38.133, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 35.893.

Μείωση της εμπορευματικής κίνησης

Τέλος, μειωμένη κατά 17,8% καταγράφεται η εμπορευματική κίνηση του αερολιμένα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, το συνολικό φορτίο που διακινήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ανήλθε σε 42.362.605 κιλά. Πτώση κατέγραψε η εμπορευματική κίνηση στην κατηγορία τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών.

Να σημειώσουμε επίσης ότι μεγάλη κατά 19,4% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι η υποχώρηση στην κατηγορία του φορτίου, ενώ αντίθετα μικρή υποχώρηση 1,7% παρουσιάζεται στην κατηγορία του ταχυδρομείου.

Σε δοκιμασία ο κλάδος των αερομεταφορών

Χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις του 2008 θα κλείσει το φετινό έτος, εκτιμούν στελέχη του αερολιμένα καθώς όπως υπολογίζεται ακόμα και αν η κίνηση είναι ανοδική, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες που έχουν ήδη σημειωθεί.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς συνολικά αναφέρουν ότι από το 2010, αν δεν υπάρξουν νέοι επιβαρυντικοί παράγοντες, ο κλάδος των αερομεταφορών θα κινηθεί σταθεροποιητικά, ενώ η αύξηση των μεγεθών υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί το 2011.

Εν μέσω της δύσκολης περιόδου για τις αερομεταφορές, η διοίκηση του αερολιμένα της Αθήνας σχεδιάζει τα βήματα της επόμενης μέρας και στο μικροσκόπιο έχουν μπει αυτό το διάστημα πολλοί σημαντικοί διεθνείς προορισμοί, με τους οποίους σήμερα δεν συνδέεται η ελληνική πρωτεύουσα.

Το ενδιαφέρον αφορά σε ευρωπαϊκούς και σε άλλους προορισμούς όπως Σικάγο, Ουάσιγκτον, Σεούλ, Αμβούργο, Λισαβόνα, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, πόλεις με τις οποίες η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι βιώσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v