Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση τζίρου 14,2% στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλη

Κατά 14,2% μειώθηκε τον Απρίλιο ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Πτώση τζίρου 14,2% στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλη
Κατά 14,2% μειώθηκε τον Απρίλιο ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Πιο αναλυτικά:  


Α. Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (σε τρέχουσες τιμές) 

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων (όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο 2008), του μηνός Απριλίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 9,9%, έναντι αύξησης 6,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007. 

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, του μηνός Απριλίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 14,2%, έναντι αύξησης 12,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, κατά 14,2% το μήνα Απρίλιο 2009,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές:

- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 5,0%.
- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 42,1%.
- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας λοιπών καταστημάτων κατά 13,9 %. 

Ειδικότερα, η ανωτέρω μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, κατά 14,2%, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών: 

- Των καταστημάτων τροφίμων, ποτών και καπνού, κατά 0,5% 
- Των καταστημάτων φαρμακευτικών-καλλυντικών, κατά 2,0% 
- Των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης, κατά 0,6%

2. Από τις μειώσεις των δεικτών: 

- Των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, κατά 6,0% 
- Των πολυκαταστημάτων, κατά 9,3% 
- Των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 42,1% 
- Των καταστημάτων επίπλων-ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, κατά 19,5% 
- Των καταστημάτων βιβλίων- χαρτικών και λοιπών ειδών, κατά 22,3% 
- Των πωλήσεων εκτός καταστημάτων, κατά 14,9%

Επισημαίνεται, ότι η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά τους δύο τελευταίους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο 2009 παρουσίασε θετική μεταβολή.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων κατά το μήνα Απρίλιο 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 13,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Μαρτίου 2009. Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων του μηνός Απριλίου 2009 σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Μαρτίου 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 11,3%.

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 11,4% και του Δείκτη της κατηγορίας των λοιπών καταστημάτων κατά 14,9% ενώ ο Δείκτης της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών παρουσίασε μικρή μείωση κατά 1,8%.

Β. Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) 

Ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων (όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο 2008), του μηνός Απριλίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 12,4%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, του μηνός Απριλίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 15,0%, έναντι αύξησης 7,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Η μείωση του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, κατά 15,0% το μήνα Απρίλιο 2009,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2008, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές:

- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 8,3%.
- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 31,1%.
- από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας λοιπών καταστημάτων κατά 16,0 %. (Πίνακας 1.Ι)

Ειδικότερα, η ανωτέρω μείωση του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, κατά 15,0%, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

-Των καταστημάτων φαρμακευτικών-καλλυντικών, κατά 0,4%

2. Από τις μειώσεις των δεικτών: 

- Των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, κατά 8,9% 
- Των πολυκαταστημάτων, κατά 11,2% 
- Των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 31,1% 
- Tων καταστημάτων τροφίμων, ποτών και καπνού, κατά 2,9% 
- Των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης, κατά 2,3% 
- Των καταστημάτων επίπλων-ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, κατά 20,6% 
- Των καταστημάτων βιβλίων- χαρτικών και λοιπών ειδών, κατά 24,8%

Επισημαίνεται, ότι η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο κατά τους δύο τελευταίους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο 2009 παρουσίασε θετική μεταβολή.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων κατά το μήνα Απρίλιο 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Μαρτίου 2009 . Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων του μηνός Απριλίου 2009 σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Μαρτίου 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 10,3%.

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 10,4% και του Δείκτη της κατηγορίας των λοιπών καταστημάτων κατά 14,7% ενώ ο Δείκτης της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών παρουσίασε μείωση κατά 5,0%.

* Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v