Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: Μετάβαση σε προϋπολογισμό προγραμμάτων

«Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η μετάβαση στον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων, μία από τις σημαντικότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας μιλώντας στο Γενικό Λογιστήριο.

ΥΠΟΙΟ: Μετάβαση σε προϋπολογισμό προγραμμάτων
«Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η μετάβαση στον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων, μία από τις σημαντικότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και Περιφερειών, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ο Προϋπολογισμός Προγραμμάτων είναι ένας προϋπολογισμός που συμβάλλει στη διαφάνεια απέναντι στους πολίτες, τη διαφάνεια απέναντι στο Κοινοβούλιο αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους είναι μέλος η χώρα μας. Συμβάλλει όμως και στη λογοδοσία των φορέων που χειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Τους καθιστά πιο υπεύθυνους καθώς αφενός αποκτούν ευελιξία στη διαχείριση των οικονομικών, αφετέρου μετρούν και αποφασίζουν ποιος σκοπός και ποια δράση θα αποδώσει τα μέγιστα με τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους», ανέφερε ο κ. Λέγκας και πρόσθεσε:

-Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης αυτής, αλλά και άλλων μεταρρυθμίσεων που προωθούνται παράλληλα, όπως το διπλογραφικό σύστημα, δεν είναι άλλος από την αποκρυστάλλωση και τη βαθιά δημοσιονομική πληροφόρηση και γνώση, τον εξορθολογισμό των δαπανών, τον περιορισμό των δαπανών εκείνων που δεν αποδίδουν ή, εάν θέλετε, την αύξηση των δαπανών εκείνων που αποδίδουν περισσότερο από άλλες. Αυτό που επιτυγχάνουμε με τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων είναι να έχουμε και να θέτουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.

-Η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρήματος- που εν μέσω της κρίσης αποκτά ξεχωριστή αξία- επιβάλλει ό,τι δεν αποδίδει είτε να παύσει να αποτελεί σπατάλη δημόσιου χρήματος, είτε να αντικατασταθεί με μία δράση που αποδεδειγμένα θα αποδώσει».

-Στόχος αυτής της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή έθεσε τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων ψηλά στις προτεραιότητές της, είναι να μην πηγαίνει χαμένο κανένα ευρώ. Και για να το κάνουμε αυτό, πέρα απ’ όλα τα άλλα, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να μιλάμε για δαπάνες και να φθάσουμε να μιλάμε για επενδύσεις. Αυτόν τον στόχο λοιπόν υπηρετεί ήδη πιλοτικά και θα υπηρετεί απαρέγκλιτα από το 2012 που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Προϋπολογισμός Προγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v